20.02.2014

Kartoflanka






       Nie będę tego ukrywać fanką zup to ja nie jestem, ale są takie za, którymi przepadam jak np. krem szparagowy, zupa grzybowa, rosół mamy i oczywiście kartoflanka. Kartoflanka przypomina mi dzieciństwo, moja babcia ją gotowała. Moja jest trochę inna od tej babcinej, ale zapewniam, że jest równie pyszna. Kremowa, delikatna z wyczuwalnym smakiem pietruszki i rozmarynu. Tak jak każdy krem przygotowuje się bardzo szybko wystarczy mieć bulion i ziemniaki.




Składniki: 

  • 1 l bulionu ( tylko nie z kostki!) 
  • 9 średniej wielkości ziemniaków 
  • duża cebula 
  • 1 mała pietruszka 
  • 1 łyżeczka natki pietruszki 
  • 1 łyżka śmietany 18% albo 36% 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżeczka oleju 
  • sól i pieprz 
  • 1/2 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu 
  • 2-3 kromki czerstwego chleba 
  • kilka kropel oliwy z oliwek 


      Do bulionu wkładamy drobno pokrojone ziemniaki i korzeń pietruszki (oczywiście warzywa powinny być umyte i obrane). Gotujemy do miękkości. Na maśle i oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy ją do zupy. Chwilę jeszcze gotujemy i całość miksujemy do uzyskanie gładkiej masy. Rozprowadzamy w zupie śmietanę, dodajemy natkę pietruszki, rozmaryn, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę przed podaniem posypujemy grzankami.
      Grzanki: chleb kroimy w kostkę, polewamy odrobiną oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 10 minut, aż chleb stanie się chrupiący.

* jeśli lubimy możemy dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek.




11 komentarzy:

  1. Też nie przepadałam za zupami, dopóki nie zaczęłam robić kremów. W takim wydaniu odpowiadają mi ze wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja kocham zupy! Kartoflanką mnie kupiłaś. Choć w wersji kremu jeszcze jej nie jadłam :) Pychota musi być.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna, uwielbiam ziemniaczane smaki i gęste zupy

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się podoba ta kartoflanka - krem.
    To wersja ekskluzywna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie... :) Lubię aromatyczne kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jestem wielką fanką pysznych zup:) Twoja wygląda bardzo smacznie, chętnie zjadłabym talerz.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja za to uwielbiam zupy i nie wyobrażam sobie dnia bez talerza gorącej zupy pełnej warzyw :) Twoja pyszna i sycąca!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zupa krem to coś co tygryski lubią najbardziej. Zainspirowałaś mnie do przygotowania kartoflanki w tej właśnie formie. Twoja wygląda pysznie! Zapraszam na mojego bloga po przepis na zupę-krem z fenkuła;)

    OdpowiedzUsuń
  9. ooo.. Twoja kartoflanka wygląda całkiem inaczej niż ta z mojego wyobrażenia :O
    Twoja wygląda smakowicie!! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dawno nie jadłam tej zupy....muszę zrobić wg. Twojego przepisu. Piękne zdjęcia:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Dawno nie jadłam, muszę sobie koniecznie przypomnieć ten smak, bo od zawsze lubiłam kartoflankę :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...