22.02.2014

Ziemniaczane pierożki z jabłkami






       Myślałam o tym przepisie od dwóch lat w końcu stwierdziłam weź się do roboty i upiecz te pierożki. Tym bardziej, że zbliża się tłusty czwartek i może to być inna ciekawa propozycja na ten dzień. Czy mi smakowało i jestem zadowolona z efektu? średnio. Co mi nie pasowało - w trakcie wyrabiania ciasto cały czas kleiło mi się do rąk musiałam podsypywać mąką, co z czasem zaczęło mnie irytować. Dodatek mąki uwzględniłam w przepisie. W końcu stwierdziłam, że daje sobie spokój i zaczęłam mocno oprószone ciasto rozciągać w rekach bo o rozwałkowaniu nie było szans. Jeśli chodzi o smak pierożka to jakoś nie powalił mnie na kolana, ale było smaczne i można zjeść przy kawie. Przepis może też zainteresować osoby, które są na diecie bo do przygotowania została wykorzystana niewielka ilość tłuszczu i cukru.



Składniki: 

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200-250g mąki + do podsypania 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1 jajko 

Nadzienie:
  • 0,5 kg jabłek 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • sok z cytryny 
  • ew. kardamon 
  • ew. rodzynki 

Dodatkowo:
  • 50 g rozpuszczonego masła 
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mleka 
  • cukier do posypania 



      Dzień wcześniej gotujemy ziemniaki (nie dodajemy soli!). Studzimy. Następnie mielimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy jajko i ziemniaki. Zagniatamy, jeśli ciasto będzie się jeszcze mocno kleić dosypmy mąki. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki ciasta, kulamy w rękach kulkę, oprószamy mąką i spłaszczamy tworząc okrągły niezbyt gruby placek. Brzegi smarujemy masłem, układamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka, posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor około 35-40 minut w 180*C.
      Nadzienie: jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pozostałe składniki nadzienia i mieszamy.







Przepis z gazety wyborczej

15 komentarzy:

  1. Nie trzeba mnie namawiać zabieram się do próbowania :)
    Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, szczegóły na moim blogu, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro przepis tak długo leżakował w głowie, na pewno sa pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Olu, fantastyczne!
    Zjadłabym z rozkoszą.

    OdpowiedzUsuń
  4. A z taką ciekawością do nich podeszłam :) Nadzienie jest pyszne ! Jestem zdania że wszystkiego trzeba spróbować i oczywiste jest że nie wszystko nam podejdzie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe! I te ziemniaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nooooo bardzo ciekawy przepis, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj co ty mówisz, że średnie? Bo prezentują się cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny pomysł! Nigdy takich nie robiłam, świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bywa i tak, a gdzie w ogóle znalazłaś taki przepis?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają niezwykle uroczo i aż trudno uwierzyć że są ot takie OK. Ale ja też mam takie wyroby, które mnie osobiście nie powaliły smakiem. Cóż, lubię słodkie słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na przednówku taki przepis jest genialny. Nie podejrzewałam gazety wyborczej o taka kreatywność. Muszę zatem baczniej przyjrzeć się przepisom tam zamieszczanym. Kiedyś śledziłam je pilnie potem nieco mnie znudziły (powtarzały się) widać nadeszły czasy odnowy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy pomysł! Porywam kilka :)!

    OdpowiedzUsuń
  13. hmm.. wyglądają na ciekawe, szkoda, że przy ich pracy nie było, aż tak kolorowo :(

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...