06.02.2014

Kruche ciasteczka z sezamem





     Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki, której ciasto jest bardzo kruche. Na wierzchu mamy warstwę z prażonego sezamu. Ciasteczka są bardzo fajnie, bardzo smaczne i fantastycznie pasują do kawki :D



Składniki: 

  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 200 g mąki 
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g cukru pudru 

Masa sezamowa:
  • 100 g cukru 
  • 100 ml śmietany 18% albo 22%
  • 50 g masła 
  • 150 g sezamu 


       Wsypać sezam na suchą patelnię i podprażyć na delikatny złoty kolor. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować do wielkości formy (moja ma wymiar 39x25 cm). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C na 10 minut. W tym czasie na patelnie wsypać cukier, dodać masło i śmietanę. Mieszać do rozpuszczenia i połączenia się składników. Chwilę pogotować a na koniec wsypać sezam. Wyjąc ciasto z piekarnika i rozłożyć na nim równomiernie masę sezamową. Włożyć z powrotem do piekarnika na 25 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5-10 minut, po tym czasie kroimy ciastka. Mogą być kwadraty, prostokąty co chcemy.





13 komentarzy:

  1. Sezamowe smaki to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, to zdecydowanie coś dla mnie;):) Uwielbiam sezam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Warstwa prażonego sezamu, tym mnie kupiłaś<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten prażony sezam kusi mnie ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam sezamki, więc taka wzbogacona wersja jest bardzo w moim guście.

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne takie ciasteczka! I w dodatku z moim ukochanym sezamem... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne ciacha !! i jeszcze zdrowe! chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, mam pytanie, jaką śmietanę mam dodać: 12%, 18% czy 30%?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za odpowiedź, zrobiłam z 18%, wyszły pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...