19.02.2014

Dietetyczna szarlotka







       Taka cisza przed burzą czyli przed tłustym czwartkiem. Na pewno na blogu pojawią się jeszcze tłuste wypieki, ale zanim to nastąpi zapraszam na lekkie i delikatne ciasto z jabłkami. W cieście zawarte są fantastyczne smaki mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, wiórków kokosowych i imbiru. Bez dodatku masła, które zostało zastąpione serkiem mascarpone oczywiście można użyć innego sera. Ciasto jest kruchutkie, bardzo delikatne o lekko orzechowym posmaku z wyraźnie wyczuwalnym imbirem. Ciasto jest niesamowite i polecam bo jest naprawdę pyszne. 



Składniki: 

  • 1/2 szklanki mielonego cukru trzcinowego 
  • 1 szklanka mielonych płatków owsianych 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki mielonych wiórków kokosowych 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 1 kg jabłek 
  • 2-3 cm korzenia imbiru 
  • szczypta soli 
  • cukier do smaku 

Tortownica 31 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona



       Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy od czasu do czasu mieszając do momentu, aż się rozpadną. Dodajemy obrany i starty na drobnych oczkach imbir, sól i cukier do smaku. Studzimy.
      Cukier trzcinowy, płatki owsiane i wiórki kokosowe zmieliłam w blenderze. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy tworząc kulę. Ciasto dzielimy na 70% i 30%. Większy kawałek ciasta wykładamy na spód blaszki, przykrywamy musem jabłkowym na wierzchu układamy poszczypane kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy 45 minut w 180*C.

* Cukier możemy zastąpić płynnym miodem



18 komentarzy:

  1. No proszę ,dowód na to że na diecie nie trzeba rezygnować ze słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mascarpone zamiast masła? Bardzo ciekawe i do tego o połowę mniej tłuszczu od niego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie jak zawsze ciekawie i inspirująco ! Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka....prawie o nie zapomniałam, klasyka w Twoim wydaniu naprawdę cieszy oko:))

    OdpowiedzUsuń
  5. aj, aj! Szarlotka-nie ważne, czy dietetyczna czy nie-ważne że szarlotka! :D
    Uwieeeelbiam :)
    Pięknie ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. u mnie pewnie nie byłaby taka dietetyczna...to zjadłabym ją na raz;p !

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotki uwielbiam, a jak mają w temacie słowo dietetyczne, to już jestem całkiem ZA!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dietetyczne, to ja poproszę kawałek :-D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak dietetyczna to można jeść bez wyrzutów sumienia ;)!

    OdpowiedzUsuń
  11. To ciasto jest przepyszne. Nawet moja sceptyczna do wszelkich zdrowych wypieków 10-letnia córka je zachwalała, a to już coś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super! Bardzo się cieszę, że smakowało :D hi, hi, hi

      Usuń
  12. Szarlotka pyszna :)nawet gdy zapomniałam o żółtku ;p i dodałam troszkę mniej cukru bo robiąc ja pierwszy raz wg przepisu była dla mnie nieco za słodka ;) super przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szarlotka jest pyszna cieszę się że ci smakowała :D

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...