Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2013

Kruszaniec ze śliwkami

        Bardzo fajne, dziecinnie proste w wykonaniu ciasto. O pięknym zapachu korzennych przypraw, kawy i wiórków kokosowych wzbogacone o moje ulubione śliwki węgierki. Jak na rodzaj takiego ciasta jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej  1 szklanka mąki krupczatki  1 szklanka cukru pudru  5 łyżek kakao 200 g bardzo miękkiego masła 2 jajka  1,5 łyżeczki cynamonu  1/4 łyżeczki imbiru  1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/2 szklanki wiórków kokosowych  1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  szczypta soli  400-500 g śliwek węgierek  cukier puder+woda na lukier  Tortownica 28 cm       Mąki, kakao, cukier przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki oprócz śliwek. Zagniatamy, ma powstać miękkie, grudkowate ciasto. Tortownice natłuszczamy. I teraz wykładamy 70% ciasta w taki sposób jak byśmy posypywali ciasto kruszonką. Czyli kruszymy w rękach niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie dociskamy i układamy połówki

Tort gruszkowy z winem Marsala

      Wszystko zaczęło się od tego, że w końcu udało mi się kupić wino, szukałam go od dawna. Potem upiekłam ciasto i stwierdziłam, że chociaż jest bardzo smaczne to czegoś mu brakuje, postawiłam na gruszki. Jak się później okazało to był strzał w dziesiątkę :D A, że ciasto nadal wyglądało przeciętnie i mało atrakcyjnie więc ubiłam śmietanę, posmarowałam boki i wierz. A na koniec posypałam startą czekoladą. Tak oto powstał rewelacyjny tort z gruszkami i winem Marsala :D Składniki: Ciasto: 200 g mąki (przesianej)  130 g mąki ziemniaczanej  3 jajka temp.pokojowa 170 g cukru  100 ml oleju  150 ml wina Marsala  szczypta soli  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody  Pozostałe 1 kg gruszek  40 g cukru  1/2 cytryny  1 płaska łyżeczka agaru  300 ml śmietany kremówki  1 łyżka cukru pudru  1 płaska łyżeczka żelatyny albo śmietan-fix  czekolada woda+sok z cytryny do nasączenia ciasta Tortownica 21-22 cm        Miksujemy jajka z cukrem do momentu a

Sernik truflowy

     Bardzo fajny serniczek na spodzie ciasteczkowym z dodatkiem rumu i cukierków truflowych. Po słodzeniu sernik robi się lekko zbity, ale smak tylko na tym zyskuje. Sernik jest wyjątkowy, niesamowicie smaczny i godny polecenia! Składniki:  225 g ciasteczek zbożowych  100 g masła  2 łyżki kakao  2 łyżki cukru pudru  1 kg białego sera 5 jajek  350 g cukierków truflowych  3 łyżki mleka 2 łyżki rumu  1 łyżka esencji waniliowej Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru  szczypta soli  4 łyżki mleka  biała czekolada Tortownica 28 cm       Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka drobno mielimy, dodajemy kakao, cukier i masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy pergaminem, delikatnie natłuszczamy, wsypujemy pokruszone ciasteczka, dociskamy i wkładamy do lodówki. Cukierki wrzucamy do miski, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszamy do rozpuszczenia następnie studzimy. Ser miksujemy z jajkami. Dodajemy po

Ciasto z musem dynia & malina

    Ta wczesna jesień jest cudowna, dominuje piękna paleta barw, która napawa mnie energią i radością. Taką jesień lubię ciepłą, słoneczną i kolorową. Moje dzisiejsze ciasto właśnie takie jest kruche, soczyste i kolorowe a do tego jest lekkie i bardzo smaczne . Składniki: Ciasto: 300 g mąki (przesianej) 200 g masła pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru 2 żółtka   Nadzienie: 4 szklanki puree z dyni* 250 g malin  3 opakowania budyniu śmietankowego  cukier  tortownica 26-28 cm       Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Do gorącego puree z dyni cały czas mieszając wsypujemy dwa opakowania proszku budyniowego. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Dodajemy cukier do smaku. Maliny zasypujemy 50 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Do malin wsypujemy 1/2 opakowania proszku budyniowego i czekamy aż zgęstnieje.      Ciasto wałkujemy wykładamy dno i boki natłus

Ciasto z awokado

    Ciasto z cukinią czy burakiem to już było teraz czas na awokado. W sumie w samym cieście za bardzo go nie czuć. Ciasto w smaku i konsystencji przypomina kakaową babkę, ale najfajniejszy jest krem z awokado. Zaskakująco dobry, inny, taki maślano-kremowy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem tworzy pyszną całość. A do tego jeszcze kontrast w wyglądzie brązowe ciasto i zielony krem świetnie to wygląda. Polecam! Składniki:  200 g mąki pszennej  175 g mąki pełnoziarnistej  1 dojrzałe i miękkie awokado 250 ml mleka (sojowe, ryżowe) 3/4 szklanki oleju  6 łyżek kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia  2 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki soli  180 g cukru trzcinowego 1 łyżka octu jabłkowego  4 łyżki wody  1 łyżka ekstraktu waniliowego  Polewa: 2 sztuki awokado (musi być miękkie i dojrzałe)  1/2 cytryny  cukier puder do smaku około łyżeczki Tortownica 21-24 cm          W jednej misce mieszamy: mąki, kakao, proszek, sodę i sól. W drugiej rozgniatamy miąższ z awokado,

Zapiekanka z cukinią i mozzarellą

Składniki:  2 cukinie średniej wielkości  2 kulki mozzarelli  3 jajka  120 ml śmietany 120 ml mleka  2-3 ząbki czosnku  garść świeżego tymianku sól i pieprz  Tortownica 24cm      Cukinie myjemy, obcinamy końce i kroimy w plasterki. Posypujemy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Foremkę natłuszczamy i układamy na przemian plasterek cukinii, plasterek mozzarelli. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, tymianek, drobno pokrojony czosnek, doprawiamy sola i pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalewamy cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 45-50 minut. * Zapiekankę można podać w formie tarty. Musimy tylko przygotować kruche ciasto. Przepis znajdziecie tu -->>

Kruche babeczki z serem i malinami

     Kruche babeczki upieczone w foremce na muffinki z bardzo dobrym nadzieniem. No chyba nikogo nie muszę przekonywać, że połączenie sera i malin jest pyszne? :D Zapraszam częstujcie się :D Składniki: Ciasto: 400 g mąki  200 g masła pokrojonego w kostkę 100 ml zimnej wody  2 łyżki cukru pudru duża szczypta soli  Nadzienie: 500 g twarogu  2 jajka  1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej  250 g malin  70 g cukru  1 łyżka cukru waniliowego   kilka kropli soku z cytryny do smaku jajko+łyżka mleka do posmarowania wierzchu cukier puder do oprószenia         Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na kształt prostokąta, dosyć cienko około 2 mm. Prostokąt dzielimy na kwadraty, moje miały wymiar 11x11cm, ale wielkość prostokątów musimy dopasować do wielkości formy na muffinki. Najlepiej wyciąć jeden kwadrat i dopasować a potem według wzoru wycinać kolejne. Foremkę na muffinki natłuszczamy i wkładamy kawałki ciasta dociskając do dna formy, końcówki ciasta po

Ciasto Toffi

    To jedno z tych ciast, które wygląda przeciętnie a po skosztowaniu myślisz mniam ja chce jeszcze jeden kawałek! Przynajmniej ze mną tak było ;D Ciasto jest kruche, delikatne, ale za to masa jest bardzo ciekawa. Bardzo mleczna, kremowa i nie nachalnie pyszna. Polecam ją, ja na pewno wykorzystam ten przepis do innych wypieków. Składniki:  Ciasto: 200 g masła temp. pokojowa 3/4 szklanki cukru  250 g mąki (przesiana ) 3 jajka temp. pokojowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego  1 czubata łyżka kakao 1-2 łyżki mleka  Nadzienie: 160 g cukierków toffi 200 ml mleka  200 ml śmietany kremówki  budyń śmietankowy  2 łyżeczki żelatyny  Foremka: 33x23cm         Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem, na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy wszystko łączymy i mieszamy. 80% ciasta przekładamy na wyłożoną pergaminem blaszkę. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko mieszamy a nastę

Smoothie bananowo-miętowe

Składniki:  2 banany  200 ml wody mineralnej  garść mięty kilka kropli soku z cytryny  ew. kostki lodu       Banany kroimy na mniejsze kawałki, wszystko wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy. W upalne dni możemy podawać z kostkami lodu albo pokrojonego banana wrzucamy do zamrażarki i czekamy aż się zmrozi.

Muffinki z bananami i Toblerone

   Leżą w domu dwa niechciane banany i błagają zrób coś z nami. Zlitowałam się dołożyłam jeszcze moją ulubioną czekoladę, mąkę pełnoziarnistą, kawę, cynamon i wyszły bajecznie pyszne muffinki! Składniki na 14 sztuk:  170 g mąki  50 g mąki pełnoziarnistej  100 g cukru  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody 100 g drobno pokrojonego toblerone  1/2 łyżeczki soli 1 jajko  2 rozgniecione banany  100 ml oleju  100 ml mleka       W jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych przelewamy mokre i chwilkę mieszamy. Foremki napełniamy do połowy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. * Zamiast czekolady Toblerone możemy wykorzystać każdą inną z drobno pokrojonymi orzechami.

Zapiekanka z bakłażanem, cukinią i pomidorem

     Mix pieczonych warzyw, które fantastycznie będą pasować do pieczonego mięsa, jako dodatek do kanapek, albo tak zwyczajnie do przegryzienia. Jeśli warzywa zostaną albo nam się znudzą to możemy wrzucić je do blendera i zrobić z nich dip. Polecam zapiekanka jest pyszna i aromatyczna. Składniki:  2 małe bakłażany 2 średnie cukinie  3 średniej wielkości pomidory  2 ząbki czosnku  8 łyżek oliwy z oliwek około1,5-2 łyżki świeżego tymianku sól i pieprz       Warzywa myjemy. Bakłażana kroimy w plasterki i obficie posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy go pod bieżącą wodą. Cukinie i pomidory kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian bakłażan, pomidor, cukinia, bakłażan..... W miseczce mieszamy oliwę, drobno pokrojony czosnek, tymianek, sól i pieprz. Warzywa polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut.

Sernik na zimno 7 serników na 7 dni tygodnia. Wtorek.

     Wspólne pieczenie serników przez siedem rożnych blogerek, siedem rożnych pomysłów na sernik z dowolnym owocem. Każdy inny, każdy na inny dzień tygodnia, każdy smaczny i wyjątkowy. Ja zapraszam na sernik z malinami na jerzykowym spodzie. Jest lekki, delikatnie słodkawy, delikatnie kwaskowaty a całość przepyszna. Zapraszam również na pozostałe blogi listę blogów biorących udział w akcji znajdziecie na samym dole. A główną osobą całego zamieszania jest Kasia z bloga "Świat pachnie szarlotką". Zapraszam do obejrzenia wszystkich propozycji! Składniki:  dwa opakowania ciastek jeżyki  500 g sera mascarpone  1 łyżka cukru pudru  kilka kropel soku z cytryny  500 g malin  50 g cukru 2 łyżeczki żelatyny        Ciastka jeżyki miksujemy w blenderze i wykładamy na dno tortownicy o wymiarach 21 cm. Wkładamy do lodówki. W tym czasie do garnka wsypujemy maliny i cukier mieszamy do momentu aż maliny się rozpadną. Odstawiamy do przestudzenia. Żelatynę namaczamy w jak

Galette z borówkami i kakao

    Galette z borówkami i kakao według przepisu Gordona Ramsay. Wybrani mogli jej spróbować na festiwalu dobrego smaku albo na pikniku blogerów :D Dostała same pozytywne oceny, wszyscy bardzo chwalili smak i ciekawe nadzienie. Więc podaje przepis bo może ktoś chciałby ją przygotować w domu a kto nie jadł to polecam bo świetnie smakuje i można ja przygotować naprawdę w bardzo krótkim czasie. Składniki:  Ciasto: 200 g mąki  100 g masła  50 ml zimnej wody  szczypta soli  Nadzienie: 150 g cukru  120 g kakao  140 g bardzo miękkiego masła  2 jajka  Dodatkowo: 300-400 g borówek 1 łyżka kwaśnej śmietany gruby cukier        Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru powinno mieć grubość około 2-3 mm. Cukier i kakao mieszamy, dodajemy masło, jajka, i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą a masa zrobi się wilgotna. Nadzienie wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto pozostawiając trzy centymetrowy mar