24.09.2013

Kruszaniec ze śliwkami






        Bardzo fajne, dziecinnie proste w wykonaniu ciasto. O pięknym zapachu korzennych przypraw, kawy i wiórków kokosowych wzbogacone o moje ulubione śliwki węgierki. Jak na rodzaj takiego ciasta jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach.



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 5 łyżek kakao
  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 2 jajka 
  • 1,5 łyżeczki cynamonu 
  • 1/4 łyżeczki imbiru 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • szczypta soli 
  • 400-500 g śliwek węgierek 
  • cukier puder+woda na lukier 
Tortownica 28 cm


      Mąki, kakao, cukier przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki oprócz śliwek. Zagniatamy, ma powstać miękkie, grudkowate ciasto. Tortownice natłuszczamy. I teraz wykładamy 70% ciasta w taki sposób jak byśmy posypywali ciasto kruszonką. Czyli kruszymy w rękach niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie dociskamy i układamy połówki śliwek miąższem do góry. Posypujemy śliwki resztą ciasta. Wkładamy do piekarnika na 40 minut i pieczemy w 180*C. Po przestudzeniu polewamy lukrem albo posypujemy cukrem pudrem.





20.09.2013

Tort gruszkowy z winem Marsala





      Wszystko zaczęło się od tego, że w końcu udało mi się kupić wino, szukałam go od dawna. Potem upiekłam ciasto i stwierdziłam, że chociaż jest bardzo smaczne to czegoś mu brakuje, postawiłam na gruszki. Jak się później okazało to był strzał w dziesiątkę :D A, że ciasto nadal wyglądało przeciętnie i mało atrakcyjnie więc ubiłam śmietanę, posmarowałam boki i wierz. A na koniec posypałam startą czekoladą. Tak oto powstał rewelacyjny tort z gruszkami i winem Marsala :D



Składniki:

Ciasto:
  • 200 g mąki (przesianej) 
  • 130 g mąki ziemniaczanej 
  • 3 jajka temp.pokojowa
  • 170 g cukru 
  • 100 ml oleju 
  • 150 ml wina Marsala 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 

Pozostałe
  • 1 kg gruszek 
  • 40 g cukru 
  • 1/2 cytryny 
  • 1 płaska łyżeczka agaru 
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny albo śmietan-fix 
  • czekolada
  • woda+sok z cytryny do nasączenia ciasta
Tortownica 21-22 cm


       Miksujemy jajka z cukrem do momentu aż masa lekko zgęstnieje i zrobi się jasna. Następnie cienkim strumykiem wlewamy olej i marsale. Chwile mieszamy. Mąki mieszamy z proszkiem, sodą i solą. Pomalutku mieszamy wsypując mąki. Gdy składniki już się połączoną przelewamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy.
      Gruszki obieramy, pozbywamy się nasion i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem, wlewamy 1/2 szklanki wody, sok z cytryny i dusimy do momentu aż gruszki zmiękną, ale się nie rozpadną. Wsypujemy łyżeczkę agaru, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Ciasto przekrawamy na pół, spód układamy na talerzu zakładamy obręcz od tortownicy, nasączamy i wlewamy nadzienie gruszkowe, przykrywamy drugim krążkiem, i znowu nasączamy. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną żelatynę*, cukier i mieszamy. Śmietaną smarujemy wierzch i boki ciasta, posypujemy startą czekoladą. Przetrzymujemy w lodówce.

*Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością wody, odstawiamy do napęcznienia a następnie podgrzewając rozpuszczamy. Studzimy.




18.09.2013

Sernik truflowy






     Bardzo fajny serniczek na spodzie ciasteczkowym z dodatkiem rumu i cukierków truflowych. Po słodzeniu sernik robi się lekko zbity, ale smak tylko na tym zyskuje. Sernik jest wyjątkowy, niesamowicie smaczny i godny polecenia!



Składniki: 

  • 225 g ciasteczek zbożowych 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 kg białego sera
  • 5 jajek 
  • 350 g cukierków truflowych 
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki rumu 
  • 1 łyżka esencji waniliowej

Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 4 łyżki mleka 
  • biała czekolada
Tortownica 28 cm


      Masło rozpuszczamy i studzimy. Ciasteczka drobno mielimy, dodajemy kakao, cukier i masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Foremkę wykładamy pergaminem, delikatnie natłuszczamy, wsypujemy pokruszone ciasteczka, dociskamy i wkładamy do lodówki. Cukierki wrzucamy do miski, wlewamy mleko i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą, mieszamy do rozpuszczenia następnie studzimy. Ser miksujemy z jajkami. Dodajemy po łyżce rozpuszczonych cukierków a na koniec esencję waniliową i rum. Masę serową wlewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy 1,5 godziny w 160*C. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Czekoladę, cukier, sól i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sernik wykładamy na paterę, polewamy polewą i posypujemy startą, biała czekoladą.






Przepis pochodzi z gazety "Przyślij Przepis"

16.09.2013

Ciasto z musem dynia & malina





    Ta wczesna jesień jest cudowna, dominuje piękna paleta barw, która napawa mnie energią i radością. Taką jesień lubię ciepłą, słoneczną i kolorową. Moje dzisiejsze ciasto właśnie takie jest kruche, soczyste i kolorowe a do tego jest lekkie i bardzo smaczne.



Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki (przesianej)
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka  

Nadzienie:
  • 4 szklanki puree z dyni*
  • 250 g malin 
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego 
  • cukier 
tortownica 26-28 cm

      Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Do gorącego puree z dyni cały czas mieszając wsypujemy dwa opakowania proszku budyniowego. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje. Dodajemy cukier do smaku. Maliny zasypujemy 50 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok i się rozpadną. Do malin wsypujemy 1/2 opakowania proszku budyniowego i czekamy aż zgęstnieje.
     Ciasto wałkujemy wykładamy dno i boki natłuszczonej tortownicy. Na ciasto nakładamy pergamin i wsypujemy obciążenie w postaci grochu, fasoli albo ryżu. Pieczemy 25 minut w 180*C. Po wyjęciu lekko studzimy. Na podpieczony spód wykładamy puree z dyni a następnie maliny. Pieczemy 20 minut.

* Miąższ z dyni kroimy w drobna kostkę podlewamy odrobina wody i dusimy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy wodę i miksujemy na papkę.





11.09.2013

Ciasto z awokado





    Ciasto z cukinią czy burakiem to już było teraz czas na awokado. W sumie w samym cieście za bardzo go nie czuć. Ciasto w smaku i konsystencji przypomina kakaową babkę, ale najfajniejszy jest krem z awokado. Zaskakująco dobry, inny, taki maślano-kremowy z dodatkiem soku z cytryny i cukrem tworzy pyszną całość. A do tego jeszcze kontrast w wyglądzie brązowe ciasto i zielony krem świetnie to wygląda. Polecam!


Składniki: 

  • 200 g mąki pszennej 
  • 175 g mąki pełnoziarnistej 
  • 1 dojrzałe i miękkie awokado
  • 250 ml mleka (sojowe, ryżowe)
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 6 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 4 łyżki wody 
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 

Polewa:
  • 2 sztuki awokado (musi być miękkie i dojrzałe) 
  • 1/2 cytryny 
  • cukier puder do smaku około łyżeczki
Tortownica 21-24 cm

 
       W jednej misce mieszamy: mąki, kakao, proszek, sodę i sól. W drugiej rozgniatamy miąższ z awokado, dodajemy cukier, olej, mleko, ocet, ekstrakt, wodę i mieszamy aż składniki się połączą. Suche składniki przesypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej foremki. Pieczemy w 180*C do suchego patyczka około 50 minut. Studzimy. Miąższ z awokado kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cukier i miksujemy na papkę. W razie czego można jeszcze dosmaczyć cukrem albo sokiem. Ciasto przekładamy na talerz a na wierzchu nakładamy równomiernie nadzienie z awokado.





źródło

10.09.2013

Zapiekanka z cukinią i mozzarellą





Składniki: 

  • 2 cukinie średniej wielkości 
  • 2 kulki mozzarelli 
  • 3 jajka 
  • 120 ml śmietany
  • 120 ml mleka 
  • 2-3 ząbki czosnku 
  • garść świeżego tymianku
  • sól i pieprz 
Tortownica 24cm

     Cukinie myjemy, obcinamy końce i kroimy w plasterki. Posypujemy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy na mniejsze kawałki. Foremkę natłuszczamy i układamy na przemian plasterek cukinii, plasterek mozzarelli. W misce mieszamy jajka, śmietanę, mleko, tymianek, drobno pokrojony czosnek, doprawiamy sola i pieprzem. Przygotowaną mieszanką zalewamy cukinie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 45-50 minut.

* Zapiekankę można podać w formie tarty. Musimy tylko przygotować kruche ciasto. Przepis znajdziecie tu -->>




09.09.2013

Kruche babeczki z serem i malinami




     Kruche babeczki upieczone w foremce na muffinki z bardzo dobrym nadzieniem. No chyba nikogo nie muszę przekonywać, że połączenie sera i malin jest pyszne? :D Zapraszam częstujcie się :D


Składniki:

Ciasto:
  • 400 g mąki 
  • 200 g masła pokrojonego w kostkę
  • 100 ml zimnej wody 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • duża szczypta soli 

Nadzienie:
  • 500 g twarogu 
  • 2 jajka 
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 250 g malin 
  • 70 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego  
  • kilka kropli soku z cytryny do smaku
  • jajko+łyżka mleka do posmarowania wierzchu
  • cukier puder do oprószenia

        Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na kształt prostokąta, dosyć cienko około 2 mm. Prostokąt dzielimy na kwadraty, moje miały wymiar 11x11cm, ale wielkość prostokątów musimy dopasować do wielkości formy na muffinki. Najlepiej wyciąć jeden kwadrat i dopasować a potem według wzoru wycinać kolejne. Foremkę na muffinki natłuszczamy i wkładamy kawałki ciasta dociskając do dna formy, końcówki ciasta powinny wystawać.
      Nadzienie: Do garnka wrzucamy maliny, zasypujemy cukrami i na małym ogniu, cały czas mieszając czekamy aż nam się rozpadną. Następnie przecieramy przez sitko. Studzimy. Twaróg mielimy albo rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, mąkę, sok z cytryny i przestudzony sok z mali. Wszystko mieszamy. Do wcześniej przygotowanych koszyczków wkładamy nadzienie i zlepiamy ze sobą na przemian końce ciasta. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Pieczemy na lekki złoty kolor w 180*C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.






06.09.2013

Ciasto Toffi





    To jedno z tych ciast, które wygląda przeciętnie a po skosztowaniu myślisz mniam ja chce jeszcze jeden kawałek! Przynajmniej ze mną tak było ;D Ciasto jest kruche, delikatne, ale za to masa jest bardzo ciekawa. Bardzo mleczna, kremowa i nie nachalnie pyszna. Polecam ją, ja na pewno wykorzystam ten przepis do innych wypieków.


Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g masła temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 250 g mąki (przesiana )
  • 3 jajka temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1-2 łyżki mleka 

Nadzienie:
  • 160 g cukierków toffi
  • 200 ml mleka 
  • 200 ml śmietany kremówki 
  • budyń śmietankowy 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
Foremka: 33x23cm
 
      Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy na przemian jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem, na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy wszystko łączymy i mieszamy. 80% ciasta przekładamy na wyłożoną pergaminem blaszkę. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mleko mieszamy a następnie nakładamy na jasne ciasto. Można rozsmarować po całym cieście albo zrobić "kleksy". Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 40 minut. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.
     Nadzienie: śmietankę i 100 ml mleka podgrzewamy, dorzucamy cukierki i cały czas mieszając czekamy aż się rozpuszczą. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń i wlewamy go do garnka, mieszamy do momentu aż zgęstnieje. Lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody, odstawiamy do napęcznienia, następnie rozpuszczamy i dolewamy do budyniu. Na ciasto nakładamy nadzienie i przykrywamy drugą połówką.
    Ciasto można dowolnie udekorować. Ja rozpuściłam cukierki toffi z odrobiną mleka i zrobiłam na cieście esy-floresy posypałam płatkami migdałów. Można zrobić polewę czekoladową albo oprószyć kakao wymieszane z cukrem pudrem - co kto lubi.






05.09.2013

Smoothie bananowo-miętowe





Składniki: 
  • 2 banany 
  • 200 ml wody mineralnej 
  • garść mięty
  • kilka kropli soku z cytryny 
  • ew. kostki lodu 

     Banany kroimy na mniejsze kawałki, wszystko wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy.
W upalne dni możemy podawać z kostkami lodu albo pokrojonego banana wrzucamy do zamrażarki i czekamy aż się zmrozi.




04.09.2013

Muffinki z bananami i Toblerone





   Leżą w domu dwa niechciane banany i błagają zrób coś z nami. Zlitowałam się dołożyłam jeszcze moją ulubioną czekoladę, mąkę pełnoziarnistą, kawę, cynamon i wyszły bajecznie pyszne muffinki!


Składniki na 14 sztuk: 

  • 170 g mąki 
  • 50 g mąki pełnoziarnistej 
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 g drobno pokrojonego toblerone 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko 
  • 2 rozgniecione banany 
  • 100 ml oleju 
  • 100 ml mleka 

     W jednej misce mieszamy suche składniki w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Do suchych przelewamy mokre i chwilkę mieszamy. Foremki napełniamy do połowy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut.

* Zamiast czekolady Toblerone możemy wykorzystać każdą inną z drobno pokrojonymi orzechami.






03.09.2013

Zapiekanka z bakłażanem, cukinią i pomidorem





     Mix pieczonych warzyw, które fantastycznie będą pasować do pieczonego mięsa, jako dodatek do kanapek, albo tak zwyczajnie do przegryzienia. Jeśli warzywa zostaną albo nam się znudzą to możemy wrzucić je do blendera i zrobić z nich dip. Polecam zapiekanka jest pyszna i aromatyczna.


Składniki: 

  • 2 małe bakłażany
  • 2 średnie cukinie 
  • 3 średniej wielkości pomidory 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • około1,5-2 łyżki świeżego tymianku
  • sól i pieprz 

     Warzywa myjemy. Bakłażana kroimy w plasterki i obficie posypujemy solą, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie płuczemy go pod bieżącą wodą. Cukinie i pomidory kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian bakłażan, pomidor, cukinia, bakłażan..... W miseczce mieszamy oliwę, drobno pokrojony czosnek, tymianek, sól i pieprz. Warzywa polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 minut.








01.09.2013

Sernik na zimno 7 serników na 7 dni tygodnia. Wtorek.





     Wspólne pieczenie serników przez siedem rożnych blogerek, siedem rożnych pomysłów na sernik z dowolnym owocem. Każdy inny, każdy na inny dzień tygodnia, każdy smaczny i wyjątkowy. Ja zapraszam na sernik z malinami na jerzykowym spodzie. Jest lekki, delikatnie słodkawy, delikatnie kwaskowaty a całość przepyszna. Zapraszam również na pozostałe blogi listę blogów biorących udział w akcji znajdziecie na samym dole. A główną osobą całego zamieszania jest Kasia z bloga "Świat pachnie szarlotką". Zapraszam do obejrzenia wszystkich propozycji!



Składniki: 

  • dwa opakowania ciastek jeżyki 
  • 500 g sera mascarpone 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • kilka kropel soku z cytryny 
  • 500 g malin 
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny 

      Ciastka jeżyki miksujemy w blenderze i wykładamy na dno tortownicy o wymiarach 21 cm. Wkładamy do lodówki. W tym czasie do garnka wsypujemy maliny i cukier mieszamy do momentu aż maliny się rozpadną. Odstawiamy do przestudzenia. Żelatynę namaczamy w jak najmniejszej ilości wody. Ser miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i przekładamy na wcześniej przygotowany spód. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do malin a gdy zaczną gęstnieć wylewamy na ser. Wkładamy do lodówki.




Blogi biorące udział w akcji:


1. Kasia
2. Ola
3. Marzena
4. Łucja
5. Magda
6. Aga
7. Agata

Galette z borówkami i kakao





    Galette z borówkami i kakao według przepisu Gordona Ramsay. Wybrani mogli jej spróbować na festiwalu dobrego smaku albo na pikniku blogerów :D Dostała same pozytywne oceny, wszyscy bardzo chwalili smak i ciekawe nadzienie. Więc podaje przepis bo może ktoś chciałby ją przygotować w domu a kto nie jadł to polecam bo świetnie smakuje i można ja przygotować naprawdę w bardzo krótkim czasie.



Składniki: 

Ciasto:
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 50 ml zimnej wody 
  • szczypta soli 

Nadzienie:
  • 150 g cukru 
  • 120 g kakao 
  • 140 g bardzo miękkiego masła 
  • 2 jajka 

Dodatkowo:
  • 300-400 g borówek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • gruby cukier 


      Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru powinno mieć grubość około 2-3 mm. Cukier i kakao mieszamy, dodajemy masło, jajka, i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą a masa zrobi się wilgotna. Nadzienie wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto pozostawiając trzy centymetrowy margines. Na masie układamy borówki, zawijamy ciasto a brzegi smarujemy kwaśną śmietaną i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 40-45 minut. Ciasto utrzymuje świeżość do 3 dni.






Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...