Przejdź do głównej zawartości

Przekładaniec z serem i kajmakiem






      Zaprzyjaźniony wystawca z Tygla dał mi słoiczek kajmaku i powiedział "zrób coś pysznego" :D. No to zrobiłam! Pomysłów było wiele a słoiczek jeden więc musiałam wybrać i postawiłam na słodko słone połączenie. Ciasto składa się z kilku warstw słonych krakersów, sera, kajmaku i orzechów. Połączenie niby banalne, ale w smaku rewelacyjne. Jeśli ktoś lubi takie połączenia będzie na pewno zachwycony smakiem tego ciasta. Tym bardziej, że robi się je bardzo szybko i nie musimy go piec. Oczywiście polecam też kajmak, który posiada certyfikat Dziedzictwo Kulinarne i Jakość Tradycja. Wszyscy tyglowicze go znają a dla pozostałych podam linka do strony producenta



Składniki:

  • 360 g klasycznych krakersów ( ja użyłam takich)
  • 1 kg białego sera (możne być z wiaderka)
  • 450 g kajmaku tradycyjnego mlecznego
  • 200 ml mleka 
  • 200 g dowolnych orzechów drobno pokrojonych albo płatki migdałów
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 czubate łyżki cukru pudru 

Tortownica 28 cm

      Spód blaszki wykładamy pergaminem, zakładamy obręcz a później po zastygnięciu ciasta wystarczy delikatnie zsunąć z papieru na talerz. Albo wykonać ciacho od razu na talerzu albo paterze na której później zostanie podane.
     Mleko gotujemy a następnie studzimy. Kajmak podgrzewamy w mikrofali albo zanurzamy słoik w gorącej wodzie i czekamy aż zrobi się rzadki, lejący. Tworzenie ciasta powstaje poprzez układanie warstwowo składników. A więc na początek moczymy krakersy w mleku, układamy na dnie blaszki, następnie ser wymieszany z cukrem i ziarenkami wanilii, na tyle ile nam się uda rozsmarowujemy 2 czubate łyżki kajmaku a na koniec posypujemy orzechami. I tak układamy warstwa po warstwie aż do wyczerpania składników. Ostatnia warstwą powinny być orzechy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.








Komentarze

  1. Ten przekładaniec przypomniał mi o istnieniu czegoś takiego jak krakersy... O mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na zdjęciu wygląda smakowicie. Myślę, że potwierdzę jak tylko go zrobię. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. apetyczne ciacho. i jak ładna patera.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kajmak. Twoje ciasto prezentuje się obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętam ten kajmak z targów "Regionalia". Nie kupiłam go bo zawsze się boję, że coś nakupuję a potem się będę głowić co z tym zrobić:) następnym razem się jednak zaopatrzę:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm to po prostu MUSI być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chcę to ciasto natychmiast! Pysznie wygląda: )

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasta z kajmakiem. Jak popatrzyłam na zdjęcie to zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, przekładaniec rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. no takie połączenia to ja roooozumiem :D
    Mega!

    OdpowiedzUsuń
  11. obłędne :) z pewnością by mi smakowało!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciacho :) uwielbiam kajmak

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne musi być to ciasto! Uwielbiam takie "torciki"

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglada wyśmienicie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie fajne ciasto!
    Zapraszam do wspólnego gotowania u mnie na blogu. Tematem na przepis miesiąca w pażdzierniku są jesienne zupy

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Zwariowałam na punkcie tej patery :D Ciasto też by mi smakowało, tego jestem pewna :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczne! Uwielbiam takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  18. świetny, świetny, świetny przepis! koniecznie je zrobię - masa krówkowa, ser - o mój boże! <3
    to zdecydowanie moje smaki - w dodatku bez pieczenia, ahh :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Trudno się obyć bez tych słodkości :). Wypróbuję ten przepis w sobotę ;).

    OdpowiedzUsuń
  20. Aż sobie wyobrażam ten smak... niesamowity:)

    OdpowiedzUsuń
  21. jadłam ten kajmak, jest mega! kupiłam ten z solą morską- może być? czy krakersy dadzą wystarczającą ilości soli i lepiej wziąć zwykły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poszłam do lodówki spróbować solonego kajmaku :D i stwierdzam, że aż tak mocno słony nie jest więc bez problemu można go użyć do tego ciasta. Pozdrawiam

      Usuń
  22. BRAWO. Widzę że zadanie wykonane na 6+!!!
    POZDRAWIAM SERDECZNIE.
    KAJMAK:-))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz