08.10.2013

Dżem wschodni





     Jeśli chodzi o przetwory to rzadko je robię a jak robię to co roku jest ten sam zestaw. No może w tym roku poszerzę listę :D  Dżem wschodni należny do moich ulubionych, przygotowuje go od kilku lat i zawszę z podwójnej porcji :D Jedna to zdecydowanie za mało jest tak pyszny i dobry że znika w ekspresowym tempie. A do tego genialnie pachnie cynamonem, wanilią i goździkami.


Składniki na jedną porcje: 

  • 1,5 kg śliwek węgierek 
  • 0,5 kg twardych gruszek 
  • 0,5 kg jabłek 
  • 0,5 kg cukru 
  • 1 laska wanilii 
  • 6 goździków 
  • 1 łyżeczka cynamonu


       Ze śliwek usuwamy pestki a gruszki, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12h. po upływie tego czasu stawiamy na mały ogień i podgrzewamy godzinę. Następnie dodajemy cynamon, goździki i laskę wanilii. Podgrzewamy jeszcze około 2 godzin. Do momentu aż sok odparuje a dżem zgęstnieje. Ja robiłam z podwójnej porcji i w jednym dniu podgrzewałam 3h a w następny dzień jeszcze 2h. Pamiętajmy również żeby nie przykrywać garnka pokrywką! Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem.







źródło 

16 komentarzy:

  1. Domowe przetwory zawsze smakują świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, wiele bym teraz dała za taki dżemik do śniadania! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi wspaniale smakować; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz słyszę taką nazwę i taki skład ( dobór składników) ale chętnie skosztowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, coś czuję że u mnie też by szybko znikał :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Fenomenalny! :) Chciałabym taki słoiczek :) Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie połączenie w dżemie bardzo często robi moja mama, nawet nie wiedziałam że nazywany on jest wschodnim :P

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo.. taki wieloowocowy! :) Podoba mi się, mniaaaam :)
    ale przetwory się ciężko robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. To jest dopiero dżemowe połączenie. Oj chyba sobie taki dżem zrobię, bo kusisz strasznie tymi smakami i aromatami :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie dżemu jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam (chodzi o połączenie z gruszkami). W przyszłym roku może zrboię. W tym już narobiłam dżemów.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo mi się podoba, a skąd taka nazwa? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Brzmi wybornie. Podoba mi się takie połączenie smaków. Gruszki zdecydowanie nadają mu smaku :) dodaje do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie ma nic lepszego, niż domowe przetwory! Taki dżem widzę po raz pierwszy, ale muszę koniecznie w przyszłym roku go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. pycha dżem, idealny do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...