12.10.2013

Jesienne ciasto "Wiewiórka"





      Myślę, że ciasta nie muszę przedstawiać wszyscy je znają i lubią. Bo ja bardzo :D Jak tylko rozpoczyna się piękna, złota jesień zabieram się za pieczenie "Wiewiórki". W tym czasie jabłka są najsmaczniejsze, bardzo soczyste i aromatyczne a do tego duża ilość świeżych orzechów, mniam to jest po prostu pyszne :D 



Składniki:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka cukru 
  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 średniej wielkości jabłka (obrane i pokrojone w kostkę) 
 Tortownica 28cm


     Jajka z cukrem ubijamy na początku na małych obrotach (5 minut) następnie na najwyższych do momentu aż masa zgęstnieje zrobi się jasno żółta. Zmniejszamy maksymalnie obroty i wlewamy cienkim strumykiem olej, pomalutku wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem. Chwilkę jeszcze mieszamy. Wkładamy jabłka, orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej foremki i pieczemy do "suchego patyczka" około 45 minut w 180*C.








16 komentarzy:

  1. Uwielbiam wiewiórę! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. znane i bardzo lubiane!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ciocia bardzo lubie te ciasto ja zresztą też :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam :) piękne zdjęcia!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie piekłam wiewiórki, za to często o niej czytam, i mam na nią ogromną ochotę. Twoja kusi jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jedno z najlepszych jesiennych ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo apetyczne zdjęcia, piękne jabłuszka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Akurat tego ciasta nie znam, ale chętnie sprawdzę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiedziałam, że się tak nazywa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W życiu o nim nie słyszałam - no, ale ja nie jestem taka jak wszyscy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj tak, to ciasto jest rzeczywiście bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. znam i właśnie baaaaardzo lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  14. nie znałam Wiewiórki, a jest bardzo urodziwa! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszne składniki i na pewno wyśmienicie smakuje !

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...