01.10.2013

Jabłecznik z budyniem cynamonowym






     Kolejne z bardzo fajnych, szybkich ciast. Nakład pracy niewielki a smak rewelacyjny. Ciasto składa się z kilku warstw pierwsza to jasne ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina babkę, następnie jabłka, budyń cynamonowy i ciemne ciasto z dodatkiem kakao. Bardzo fajne, lekkie ciasto przyjemnie się je robi a jeszcze przyjemniej je. Polecam!



Składniki: 

  • 4 jajka 
  • 200 g mąki 
  • 180 g roztopionego masła 
  • 150 g cukru 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki mleka 
  • 3 średniej wielkości jabłka 
  • 1/2 cytryny 

Budyń:
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 700 ml mleka 
  • 5 łyżeczek cukru 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • cukier puder do oprószenia
Foremka 20x30 cm


     Około 550 ml mleka gotujemy a w pozostałym rozpuszczamy proszek budyniowy, wsypujemy cukier i cynamon. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy naszą mieszankę. Mieszamy chwilę do zgęstnienia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jabłka obieramy, wykrawamy nasiona i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
     Jajka ubijamy z cukrami do momentu aż masa zrobi się jasno żółta, następnie zmniejszając obroty wlewamy cienkim strumykiem przestudzone masło. Gdy już wszystko ładnie się połączy delikatnie mieszając wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę masy przekładamy do foremki, następnie układamy jabłka i budyń. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i mleko mieszamy a następnie wykładamy na budyń. Pieczemy około 45 minut w 180*C. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.







21 komentarzy:

  1. Mmm, jakie to musi być obłędne połączenie! Budyń cynamonowy i jabłka.. wspaniałe;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie! i jak podane :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, taak...jedzenie musi byc mega przyjemne :-))))))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaintrygowałaś mnie tym budyniem cynamonowym. Koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, ciasto stworzone dla mnie :) Uwielbiam cynamon.

    OdpowiedzUsuń
  6. Olu przyjemnie się również na nie patrzy :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Niby zwyczajna a jednam ma to coś..budyń! Uwielbiam dodatek budyniu w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten cynamonowy budyń to jak wisienka na torcie:) Ciasto obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O bardzo fajny pomysł na ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdjęcia mnie powalają <3

    OdpowiedzUsuń
  11. oo.. jabłecznika z budyniem nie jadłam, brzmi kusząco, uwielbiam obie te rzeczy! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Aaaa, nie mogę! Patrzę i robię się głodna! Jak Ty możesz kusić tu bezkarnie takimi wypiekami :D Wyobrażam sobie smak tego ciasta. Koniecznie, koniecznie muszę je zrobić. Zapisuję przepis :)
    PS: bardzo podobają mi się zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo mnie ten budyń cynamonowy kusi, bardzo...!: )

    OdpowiedzUsuń
  14. Nastrojowe ciasteczko, uwielbiam budyń:)

    OdpowiedzUsuń
  15. budyń, jabłka? czego chcieć więcej, ach cudo:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Pewnie świetnie smakuje i do tego ten elegancki wygląd.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto mnie kusi... a do tego te piękne zdjęcia :)!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...