03.10.2013

Ciasto ze śliwkami i pycha polewą






      Ostatnio na blogach zrobiła się moda na dodawanie rozmarynu do słodkich wypieków. Bardzo zaciekawił mnie ten pomysł i postanowiłam ulec tej modzie i muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Postanowiłam trochę pokombinować i stworzyć coś swojego. A więc mamy tu kruche ciasto z dodatkiem mąki kukurydzianej dzięki czemu ciasto jest jest bardziej kruche i ma fajny żółty kolor. Do tego są śliwki i pycha polewa w skład, której wchodzi wcześniej wspomniany rozmaryn, miód, cynamon, skórka cytryny. Ciasto w smaku okazało się rewelacyjne a składniki genialnie do siebie pasują. Zdecydowanie polecam!



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 150 g masła 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 
  • ew. 1 łyżka zimnej wody 
  • około 500 g śliwek węgierek 

Polewa:
  • 2 jajka 
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 
  • 2 czubate łyżki miodu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • skórka z jednej cytryny 
  • 1 płaska łyżeczka drobno pokrojonego rozmarynu
 Foremka 33x23cm


      Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po upływie tego czasu wykładamy ciasto do wyłożonej pergaminem i natłuszczonej formy. Spód i boki! Boki ciasta podczas pieczenia spłyną na dół i powstanie coś w stylu korytka dzięki temu polewa nie spłynie pod spód ciasta! Ciasto można wyłożyć dłońmi albo rozwałkować i przenieść na blaszkę. Na spodzie układamy połówki śliwek ( miąższem do góry). Wkładamy do piekarnika na 25 minut, pieczemy w temp. 180*C. Wszystkie składniki polewy dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut.





22 komentarze:

  1. A ja na rozmaryn natknęłam się pierwszy raz u Ciebie. Zdecydowanie za mało czasu poświęcam blogom. Ale cóż zrobić, jak życie pędzi. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie to ty jesteś przodownikiem tej mody-podoba mi się ten pomysł rozmarynu :)
    No i ciacho wygląda super :)
    A wierzch-kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba będzie wybróbowac Twoje ciacho kiedyś. Jakiś czas temu porwałam się na ciasto z jabłkami i rozmarynem i powiem, że choc nie było złe, to jednak nie skłoniło mnie do powtórek...... Kusi mnie też, by spróbować szarlotkę z tymiankiem - przepis na nią rzucił mi się w oczy na jednym z blogów. To Twoje z polewą wygląda po prostu obłędnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliwka i rozmaryn pasują świetnie :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha i jeszcze raz pycha!! Przepis już zapisałam, na pewno wypróbuję;):) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Też ostatnio zaczęłam dodawać mąkę kukurydzianą do wypieków i potwierdzam że sprawdza się wyśmienicie :) Polewa też wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto super, ale jaka genialna polewa:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem zachwycona widokiem tego ciasta:) wygląda mega apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie wygląda. Przyznam że takiej polewy jeszcze nie spotkałam. Chętnie przetestuję.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale mnie zaintrygowałaś tą polewą!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie! Chętnie ukradnę kawałeczek do kawki :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Rozmaryn w polewie? Intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, bardzo ciekawe połączenie smaków. Aż jestem ciekawa co z tego wyszło :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawie wygląda i do tego te śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Intrygujące:) Naprawdę bardzo interesujący przepis, zapisuję do wypróbowania! Zapraszam na ciasto sezamowe: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie to sobie wykombinowałaś :) aż mam ochotę takie upiec!

    OdpowiedzUsuń
  17. ciasta ze śliwkami zawsze dobrze smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Twoje ciasta są niesamowite, co jedne to lepsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jadłam już chleb z rozmarynem ale ciasta jeszcze nie.... czas to nadrobić :)!

    OdpowiedzUsuń
  20. czy probowalas moze z innymi owocami ???

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...