18.06.2012

Zapiekanki z ciasta francuskiego z pesto i pomidorami



     Jedna z moich ulubionych przekąsek. Pyszne połączenie pomidorów z aromatycznym bazyliowym pesto. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapiekankami możemy poczęstować niespodziewanych gości na pewno będą zachwyceni.

Przygotowanie: 10 minut | Pieczenie: 20 minut


Składniki:

  • Opakowanie ciasta francuskiego
  • 2-3 pomidory
  • pesto bazyliowe
  • sól i pieprz
  • jajko


    Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po środku nakładamy pesto. Pomidory kroimy w plasterki i układamy na cieście. Solimy i pieprzymy.
Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w tem 200*C.




Sugestie:

- Na zapiekanki można zetrzeć trochę parmezanu.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam przepisy z ciasta francuskiego. Dzięki OLU za inspirację. Pesto kocham wprost miłością pierwszą i jedyną :-)

    I przy okazji witam w blogerskim świecie :-) Sama jestem tu od niedawna i dopiero powoli orientuję się co i jak. Zapraszam na kawkę z pianką :-)

    Będę do ciebie wpadać na rogaliki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. gosai, dzisiaj piekę ciasto z czereśniami wpadni zapraszam :}

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...