25.06.2012

Rogaliki drożdżowe




     Rogaliki są bardzo proste i tanie w wykonaniu. Mają rewelacyjną cukrową, chrupiącą otoczkę i delikatny środek. Najbardziej smakują jeszcze cieple. Dla łasuchów, polecam dodać do środka łyżeczkę marmolady :}


Przygotowanie: 50 minut:| Pieczenie

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 25 dag smalcu pokrojonego w kostkę
  • 100 g drożdży
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • śmietana
  • cukier do panierowania 

      Mąkę połączyć z pokruszonymi drożdżami, dodać smalec, żółtka i dalej ugniatać, dodać tyle śmietany, żeby ciasto miało konsystencję pierogowego i odchodziło od ręki.
     Ciasto rozwałkować, przy pomocy obręczy ( 28-30cm) wyciąć koło, podzielić na niewielkie trójkąty i zwinąć formując małe rogaliki. Białka ubić na sztywno.Rogaliki maczać w pianie a następnie w cukrze. Piec około 15 minut w 180*C





4 komentarze:

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...