09.06.2012

Tarta cytrynowo-limonkowa




     Ta tarta jest grzechu warta. Krucha, delikatna z nutką goryczy. Pyszna i prosta w przygotowaniu.




Przygotowanie: 20 minut | Pieczenie: 25 minut | Czas dodatkowy: chłodzenie


Składniki:

  • 1i 1/4 szklanki pokruszonych herbatników
  • 5 łyżek stopionego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • po 1/4 szklanki soku z limonki i cytryny
  • 1 opakowanie kremówki około 200 ml
  • forma o średnicy 24 cm


Ciasto:

Wymieszać okruchy herbatników z masłem i cukrem. Masą wyłożyć dno tortownicy. Spód wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180*C na 10 minut i wyjąć do ostygnięcia. Nie wyłączać piekarnika.

Masa:

Połączyć mleko z żółtkami i dodać sok z cytryn i limonek. Dokładnie wymieszać.
Wylać masę na podpieczony spód i piec jeszcze przez 15 minut.
Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Przed podaniem ubić śmietanę kremówkę i posmarować nią wierzch.
Dowolnie udekorować.







Przepis pochodzi z książki "Zapraszam do stołu"

2 komentarze:

  1. Dziękuję za pozostawienie komentarza u mnie. Dzięki temu odkryłam Twój smakowity blog :) Tarty są obłędne, będę próbować!!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...