11.06.2012

Pieczona karkówka




        Super danie jedno garnkowe. Szybkie i bez wysiłku czyli to co ja lubię najbardziej :}
 Tak przygotowana karkówka wychodzi bardzo krucha i soczysta. Zapach rozchodzący się po domu  podczas pieczenia jest niebiański.

Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 55 minut |


Składniki:

  • ok 0,5 kg karkówki 
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 duże ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek.
  • Olej

Sposób przygotowania:

      Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i przyprawiamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie smarujemy olejem, układamy plastry ziemniaków. Mięso smarujemy olejem i układamy na ziemniakach. Na mięsie układamy plastry cebuli. Pieczemy 60 minut w zamkniętym naczyniu.
     Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwile smażymy.
Po 60 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia  i polewamy mięso czosnkowym masłem. Pieczemy 15 minut bez przykrycia.









Sugestie:

-Ziemniaki można przyprawić przyprawą do ziemniaków.
-Przygotowując większą ilość mięsa, warto co jakiś czas obracać mięso w trakcie pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...