22.06.2012

Łosoś pieczony w piekarniku



     Prosty sposób na łososia, którego można tak przygotować na co dzień i od święta. Jest znakomitą okazją do wprowadzenia do domowego menu ryby. Łosoś jest aromatyczny, lekki i bardzo smaczny.

Przygotowanie: 10 minut| Pieczenie: 20 minut


Składniki: 

  • 2 dzwonka łososia 
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/4 cytryny 
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz


     Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodajemy posiekaną pietrusze, bazylie i czosnek wszystko mieszamy. Łososia obtaczamy w marynacie, układamy na foli do pieczenia doprawiamy solą, pieprzem.Rybę zawijamy szczelnie i pieczemy w piekarniku w temp. 160*C około 15 minut





6 komentarzy:

  1. Fajny przepis, ja własnie robie łososia ale w żaroodpornym naczyniu i nie wiem czy tak można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można upiec łososia w naczyniu żaroodpornym, pamiętaj tylko żeby je przykryć.

      Ps.Jak masz na imię?

      Usuń
  2. Upiekłam dziś łososia wg Twojego przepisu,smakował wyśmienicie,polecam więc wszystkim.Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam i juz sie ciesze na obiad bo wlasnie wszedlem w posiadanie lososia i mam go zamiar przygotowac wedlug Twojego przepisu - mam nadzieje ze bedzie pyszny :-)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, mam nadzieje, że będzie smakował :D
      W przepisie zmieniłam temp. pieczenia ze 140 na 160*C
      Pozdrawiam
      Ola

      Usuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...