19.06.2012

Babeczki z puree rabarbarowym



      Pora na rabarbar :} Winne, orzeźwiające w smaku różowe łodygi świetnie nadają się do przyrządzenia pysznych deserów np. rewelacyjnych, niebiańskich babeczek podwójnie rabarbarowych. Mięciutkie ciasto o lekko kwaskowatym wnętrzu przykryte słodkim kremem. Jest pysznie :}

Przygotowanie: 40 minut| Pieczenie: 20 minut| Czas dodatkowy: studzenie


Składniki na 15 sztuk:

  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 90 g masła (roztopione i ostudzone)
  • 60 ml oleju
  • 150 ml zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól wszystko razem dokładnie mieszamy.
W innej misce mieszamy jajka i śmietanę. W trzeciej misce mieszamy masło, olej i wodę.
Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, cały czas mieszamy i dodajemy mieszankę jajeczno-śmietanową.Dokładnie mieszamy.



Puree rabarbarowe.

  • około 0,5 kg rabarbaru
  • 4-6 łyżek cukru
  • 50 ml wody
 
     Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier. Papkę przekładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego puree.


Wykonanie babeczek:

     Na dno foremek wkładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy łyżeczkę piuree i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Babeczki pieczemy około 20 minut w 180*C.











 Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody.
  • 2 łyżki puree z rabarbaru  
Ubijamy śmietanę dodajemy cukier, śmietan-fix i puree. Kremem dekorujemy babeczki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...