Jakie plany na obiad? U mnie dzisiaj szybka i łatwa zapiekanka z kopytkami. Kopytka można mrozić dlatego zawsze mam porcję awaryjną w zamrażarce. Wystarczy szybko podgrzać dodać ulubione składniki i zapiekana gotowa. Moją dzisiejszą propozycją są kopytka pod sosem beszamelowym z dodatkiem szpinaku, czosnku i ryby.
Na blogu znajdziecie jeszcze zapiekankę z kurczakiem >>>
Składniki:
- porcja kopytek przepis TU
- 150-200 g świeżego szpinaku
- 100 g wędzonego łososia
- 1 kulka mozzarelli
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml śmietany kremówki
- 50-80 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
*Zamiast ryby możemy użyć piersi z kurczaka
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj cienkim strumykiem śmietanę. Następnie wlej 50 ml wody a jeśli sos będzie za gęsty wlej jeszcze trochę wody. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw solą i pieprzem. Do sosu włóż umyty szpinak i chwilę podduś aż zmniejszy swoją objętość.
Naczynie żaroodporne delikatnie natłuść rozłóż kopytka. Kopytka polej sosem, rozłóż równomiernie łososia a na wierzchu ułóż mozzarellę pokrojoną w plasterki. Piecz 20 minut w 180st. C.
Bardzo fajny pomysł na pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka... Idealna na sobotni obiadek, prawda? Mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie! :)
Kopytek jeszcze nie zapiekałyśmy ;P Danie pewnie smakuje obłędnie !
OdpowiedzUsuńUwielbiam kopytka, ale jeszcze nigdy ich nie zapiekałam w ten sposób. Jestem bardzo ciekawa ich smaku:)
OdpowiedzUsuń