Przejdź do głównej zawartości

Pstrąg pieczony z kapustą i porem





              Tak przyrządzona ryba jest delikatna i bardzo smaczna. Warzywa dodają rybie słodyczy i lekkiej ostrości. Wystarczy dodać purre ziemniaczane i w 35 minut mamy pyszny obiad. 

Zdjęcie zrobione Lumix Panasonic

Składniki: 
  • 2 pstrągi 
  • 1/2 główki małej kapusty włoskiej 
  • 1 mały por 
  • 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych 
  • 50 g masła 
  • pęczek koperku
  • pietruszka 
  • sól,pieprz 

                Skórę ryb natnij z każdej strony. Do środka włóż gałązkę pietruszki i koperku. Oprósz solą i pieprzem.Kapustę drobno posiekaj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Por pokrój w plasterki i sparz wrzątkiem. Połóż na kapuście. Do kapusty i pora dodaj drobno pokrojony koperek, oprósz solą i pieprzem. Na warzywach ułóż rybę. Masło pokrój w cienkie plasterki i połóż na rybie. Między rybami ułóż pomidorki. Piecz w 180*C 30 minut. Podawaj z ziemniakami.




Komentarze

  1. Chętnie spróbowałabym rybki w taki wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąg - pyszna rybka. To mi się podoba. Z chęcią bym się skusiła na taką propozycję :) Apetycznie wygląda!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi smaka na taki obaidek

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy ryby ale nie wszystkie. Za pstrągiem przepadamy bardziej niż za łososiem :D Super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio robiłam pieczone karasie, ale teraz chyba czas na pstrągi. Wyglądają pysznie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo klimatyczne zdjęcia, aż chce się jeść! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz