Przejdź do głównej zawartości

Pstrąg pieczony z kapustą i porem





              Tak przyrządzona ryba jest delikatna i bardzo smaczna. Warzywa dodają rybie słodyczy i lekkiej ostrości. Wystarczy dodać purre ziemniaczane i w 35 minut mamy pyszny obiad. 

Zdjęcie zrobione Lumix Panasonic

Składniki: 
  • 2 pstrągi 
  • 1/2 główki małej kapusty włoskiej 
  • 1 mały por 
  • 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych 
  • 50 g masła 
  • pęczek koperku
  • pietruszka 
  • sól,pieprz 

                Skórę ryb natnij z każdej strony. Do środka włóż gałązkę pietruszki i koperku. Oprósz solą i pieprzem.Kapustę drobno posiekaj i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Por pokrój w plasterki i sparz wrzątkiem. Połóż na kapuście. Do kapusty i pora dodaj drobno pokrojony koperek, oprósz solą i pieprzem. Na warzywach ułóż rybę. Masło pokrój w cienkie plasterki i połóż na rybie. Między rybami ułóż pomidorki. Piecz w 180*C 30 minut. Podawaj z ziemniakami.




Komentarze

  1. Chętnie spróbowałabym rybki w taki wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrąg - pyszna rybka. To mi się podoba. Z chęcią bym się skusiła na taką propozycję :) Apetycznie wygląda!
    Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi smaka na taki obaidek

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy ryby ale nie wszystkie. Za pstrągiem przepadamy bardziej niż za łososiem :D Super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio robiłam pieczone karasie, ale teraz chyba czas na pstrągi. Wyglądają pysznie.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo klimatyczne zdjęcia, aż chce się jeść! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok