Przejdź do głównej zawartości

Tort marchewkowy z kremem kajmakowym






                  Niesamowity tort marchewkowy z kremem kajmakowym. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to na pewno przypadnie wam do gustu ten wypiek. Ciasto jest wilgotne i mięsiste. A krem kajmakowo-śmietankowy idealnie komponuje się z ciastem. Całość fantastycznie się uzupełnia i sprawia że mamy wyjątkowe ciasto.



Składniki:

Ciasto:
  • 300 g marchewki startej na dużych oczkach 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • 180 g cukru  
  • 350 g mąki 
  • szczypta soli 
  • 5 jajek temp. pokojowa 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżeczka sody i proszku 
Krem:
  • 400 ml śmietany kremówki 
  • 400 g jogurtu greckiego 
  • 300 g kajmaku 
  • 100 g orzechów pekan albo włoskich  
  • 2 łyżeczki żelatyny albo 2 śmietan-fixy 

Tortownica 26 cm

              Do miski przesiej mąkę, proszek, sodę i sól. W misce ucieraj masło z cukrem, następnie dodawaj na przemian jajka z mąką. Gdy składniki się połączą a masa będzie gładka dodaj marchewkę i ekstrakt. Wymieszaj i przełóż do natłuszczonej foremki. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 175st.C. Ostudź a następnie przekrój na trzy równe krążki.                                                                                       
        Wyłóż na sitko jogurt grecki i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurt grecki, kajmak i zmiksuj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody, przestudź i dodaj do masy. Orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy.Blaty ciasta przełóż kremem, posmaruj wierzch i boki ciasta. Wierzch udekoruj orzechami, bezami i kajmakiem.Przechowuj w lodówce do 4 dni.



Komentarze

  1. Omomomom ^^ Taki tort idealnie wpasowuje się w wielkanocne klimaty :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne ciasto! Jako, że uwielbiam marchewkowe wypieki taki torcik zjadłabym bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. po prosto obłęd! Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To brzmi jak spełnienie smakowych marzeń <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda wspaniale chętnie bym zjadła kawałek

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz