Niesamowity tort marchewkowy z kremem kajmakowym. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to na pewno przypadnie wam do gustu ten wypiek. Ciasto jest wilgotne i mięsiste. A krem kajmakowo-śmietankowy idealnie komponuje się z ciastem. Całość fantastycznie się uzupełnia i sprawia że mamy wyjątkowe ciasto.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g marchewki startej na dużych oczkach
- 200 g masła temp. pokojowa
- 180 g cukru
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 5 jajek temp. pokojowa
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody i proszku
- 400 ml śmietany kremówki
- 400 g jogurtu greckiego
- 300 g kajmaku
- 100 g orzechów pekan albo włoskich
- 2 łyżeczki żelatyny albo 2 śmietan-fixy
Tortownica 26 cm
Do miski przesiej mąkę, proszek, sodę i sól. W misce ucieraj masło z cukrem, następnie dodawaj na przemian jajka z mąką. Gdy składniki się połączą a masa będzie gładka dodaj marchewkę i ekstrakt. Wymieszaj i przełóż do natłuszczonej foremki. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 175st.C. Ostudź a następnie przekrój na trzy równe krążki.
Wyłóż na sitko jogurt grecki i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj jogurt grecki, kajmak i zmiksuj. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody, przestudź i dodaj do masy. Orzechy drobno posiekaj i dodaj do masy.Blaty ciasta przełóż kremem, posmaruj wierzch i boki ciasta. Wierzch udekoruj orzechami, bezami i kajmakiem.Przechowuj w lodówce do 4 dni.
Omomomom ^^ Taki tort idealnie wpasowuje się w wielkanocne klimaty :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasto! Jako, że uwielbiam marchewkowe wypieki taki torcik zjadłabym bardzo chętnie:)
OdpowiedzUsuńZakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. po prosto obłęd! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńTo brzmi jak spełnienie smakowych marzeń <3
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale chętnie bym zjadła kawałek
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuń