Zbliża się wiosna a wraz z nią święta wielkanocne. To czas aby pomyśleć nad nowymi świątecznymi przepisami. Jako pierwsza prezentuje nam się babka oranżadka. Nazwałam ją tak ponieważ dodałam do niej oranżady pomarańczowej i kisiel pomarańczowy. Babka jest bardzo mięciutka, puszysta i wilgotna czyli taka jaką lubię najbardziej. W smaku wyczuwalny jest delikatny smak pomarańczy.Babkę możemy polać lukrem pomarańczowym albo oprószyć cukrem pudrem. Mniam :)
Składniki:
- 130 g masła temp. pokojowa
- 130 g drobnego cukru
- 4 jajka temp. pokojowa
- 300 g przesianej mąki
- 3 opakowania kisieli pomarańczowych (75g każdy)
- 250 ml oranżady pomarańczowej np. fanta temp. pokojowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
Foremka do babki 24 cm albo tortownica
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek, sodę, kisiel i wszystko wymieszaj. Masło ucieraj z cukrem, następnie dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie błyszcząca i gładka dodawaj na przemian cześć mąki i część oranżady. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka. Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180st.C. Po lekkim przestudzeniu wyłóż babkę na talerz i ostudź ją do końca.
Babka! Już niedługo będę piekła w przygotowaniu na Wielkanocy. Póki co kolekcjonuję przepisy :) Ten jest świetny :)
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
Takiej babki z oranżadą jeszcze nie próbowałyśmy. Za dzieciaka oranżadą takie wypieki się popijało tylko :P
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie robiłam, pięknie się prezentuje :).
OdpowiedzUsuńBardzo fajna babeczka :-)
OdpowiedzUsuń