Przejdź do głównej zawartości

Babka Oranżadka






                Zbliża się wiosna a wraz z nią święta wielkanocne. To czas aby pomyśleć nad nowymi świątecznymi przepisami. Jako pierwsza prezentuje nam się babka oranżadka. Nazwałam ją tak ponieważ dodałam do niej oranżady pomarańczowej i kisiel pomarańczowy. Babka jest bardzo mięciutka, puszysta i wilgotna czyli taka jaką lubię najbardziej. W smaku wyczuwalny jest delikatny smak pomarańczy.Babkę możemy polać lukrem pomarańczowym albo oprószyć cukrem pudrem. Mniam :)


Składniki: 
  • 130 g masła temp. pokojowa 
  • 130 g drobnego cukru 
  • 4 jajka temp. pokojowa
  • 300 g przesianej mąki 
  • 3 opakowania kisieli pomarańczowych (75g każdy)
  • 250 ml oranżady pomarańczowej np. fanta temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody 

Foremka do babki 24 cm albo tortownica


                  Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek, sodę, kisiel  i wszystko wymieszaj. Masło ucieraj z cukrem, następnie dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie błyszcząca i gładka dodawaj na przemian cześć mąki i część oranżady. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka. Ciasto przelej do natłuszczonej foremki. Piecz do suchego patyczka około 40 minut w 180st.C. Po lekkim przestudzeniu wyłóż babkę na talerz i ostudź ją do końca.



Komentarze

  1. Babka! Już niedługo będę piekła w przygotowaniu na Wielkanocy. Póki co kolekcjonuję przepisy :) Ten jest świetny :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej babki z oranżadą jeszcze nie próbowałyśmy. Za dzieciaka oranżadą takie wypieki się popijało tylko :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy takiej nie robiłam, pięknie się prezentuje :).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz