Niesamowity sernik malinowy delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. Przebija się w nim delikatna kwaskowatość malin, słodycz masy i delikatny smak śmietanki. Będę mało skromna, ale wyszedł mi niesamowity sernik. Wyciągajcie maliny z zamrażarki i upieczcie obiecuje nie pożałujecie :D
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 180 g jogurtu greckiego
- 125 ml oleju
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 500 g malin mrożonych albo świeżych
Pianka:
- 200 ml śmietany kremówki
- galaretka malinowa
- około 100 g dżemu malinowego
Tortownica 26 cm
Ciasto: mąkę wysyp na stolnicę, dodaj pozostałe składniki i przemieszaj/posiekaj nożem. Następnie zagnieć i wyłóż dno foremki.
Masa serowa: maliny włóż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu aż puszczą sok. Gdy malin się rozpadną przełóż na sitko i delikatnie poprzecieraj. Pestki wyrzuć a sok ostudź. Wszystkie składniki masy włóż do miski i zmiksuj na najniższych obrotach do połączenia składników. Wylej na przygotowany spód (jeśli masz maliny możesz je dodatkowo ułożyć na wierzchu). Piecz w 160st C. 60 minut (wierzch ciasta musi być ścięty). Pozostaw w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.
Pianka: Galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku i pozostaw do częściowego zgęstnienia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj gęstniejącą galaretkę.
Sernik wyłóż na patere, załóż obręcz i posmaruj wierzch dżemem. Piankę malinowa wylej na ciasto i włóż do lodówki na około 1 godzinę. Przed podaniem możesz udekorować sernik świeżymi malinami, bezikami i listkami mięty.
oj jadłabym jadła:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńMalinowy? Marzy mi się teraz taki :) Pyszności :) Zjadłabym ze smakiem. Idealny. Miłego weekendu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wygląda uroczo! Malinowy smak to jest to co teraz pragniemy :D
OdpowiedzUsuńMmm... Niebiański deser:D
OdpowiedzUsuńApetyczny torcik!
OdpowiedzUsuńCzy można cukier zastąpić erytrytolem i wtedy jaka ilość.
OdpowiedzUsuńMożesz zastąpić, ale co do ilości to ci nie powiem nie wiem.
Usuń