Przejdź do głównej zawartości

Panna Cotta z nutellą






     Bardzo delikatna w smaku, bardzo czekoladowa w połączeniu z kwaskowatymi owocami tworzy wyjątkowy deser.



Składniki: 

  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 500 ml tłustego mleka 
  • 1 laska wanilii 
  • 4 czubate łyżki nutelli 
  • szczypta soli 
  • 3 łyżki kakao 
  • 2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1L
  • owoce, świeża mięta, bezy do dekoracji
Dowolna foremka, która pomieści 1L


       Do garnka wlewamy śmietanę, mleko i wkładamy laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do garnka wkładamy nutellę, kakao, szczyptę soli i mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać. Doprowadzamy do wżenia. Przelewamy do foremki, studzimy a następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce.

*Jeśli zamiast agaru użyjemy żelatyny należy zalać ją jak najmniejszą ilością wody lub mleka, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy cały czas mieszając i rozpuszczamy następnie wlewamy do gorącej  śmietany.





Komentarze

  1. Ale pięknie wygląda, wspaniały pomysł na takie podanie deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne smaki i zestawienie kolorów <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie zjadłabym taką panna cottę<3

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś bez kakao, smakowała zupełnie jak deser monte <3 pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglada rewelacyjnie, zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, świetnie pomyślane! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Typowej panna cotty nie lubię, ale takiej to nie mogę się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiej panna cotty jeszcze nie smakowałam :) Na upał wpros idealny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjnie zaprezentowany doskonały deser :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale się prezentuje:) bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow jaki świetny pomysł! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz