Bardzo delikatna w smaku, bardzo czekoladowa w połączeniu z kwaskowatymi owocami tworzy wyjątkowy deser.
Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 ml tłustego mleka
- 1 laska wanilii
- 4 czubate łyżki nutelli
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 2,5 łyżeczki agaru albo opakowanie żelatyny na 1L
- owoce, świeża mięta, bezy do dekoracji
Do garnka wlewamy śmietanę, mleko i wkładamy laskę wanilii, gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wyjmujemy wanilie, przecinamy na pół i przy pomocy tępej strony noża wyjmujemy ziarenka, które następnie dodajemy do śmietany. Do garnka wkładamy nutellę, kakao, szczyptę soli i mieszamy do rozpuszczenia. Do gotującej się śmietany wsypujemy pomalutku agar pamiętając przy tym żeby cały czas mieszać. Doprowadzamy do wżenia. Przelewamy do foremki, studzimy a następnie wkładamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami. Przechowujemy w lodówce.
*Jeśli zamiast agaru użyjemy żelatyny należy zalać ją jak najmniejszą ilością wody lub mleka, mieszamy i czekamy aż napęcznieje. Podgrzewamy cały czas mieszając i rozpuszczamy następnie wlewamy do gorącej śmietany.
Ale pięknie wygląda, wspaniały pomysł na takie podanie deseru :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne smaki i zestawienie kolorów <3 :)
OdpowiedzUsuńAle kusząco wygląda;))) Cudo!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie zjadłabym taką panna cottę<3
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś bez kakao, smakowała zupełnie jak deser monte <3 pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwyglada rewelacyjnie, zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńO jej! Cudo!
OdpowiedzUsuńWow, świetnie pomyślane! :)
OdpowiedzUsuńTypowej panna cotty nie lubię, ale takiej to nie mogę się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńTakiej panna cotty jeszcze nie smakowałam :) Na upał wpros idealny pomysł :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie zaprezentowany doskonały deser :)
OdpowiedzUsuńCudna!
OdpowiedzUsuńale się prezentuje:) bosko:)
OdpowiedzUsuńWow jaki świetny pomysł! Pycha :)
OdpowiedzUsuń