Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z budyniem i truskawkami





       Bardzo letnie ciasto nie wymagające jakiś wielkich starań, potu i dużej ilości czasu. Ciasto jest wilgotne, mięciutkie a nadzienie najprostsze na świecie czyli wystarczy ugotować budyń. Fajne jest w nim też to, że wycinamy w cieście niewielkie otwory i napełniamy je masą. Tak, że nadzienie mamy nie tylko na wierzchu, ale też w środku ciasta. Ciekawie to wygląda i dodatkowo dobrze smakuje. Polecam!



Składniki: 
  • 5 jajek 
  • 180 g rozpuszczonego masła 
  • 150 g cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 250 g przesianej mąki 
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 budyń malinowy
  • 500 ml mleka 
  • 200-300 g truskawek 

Foremka 22x26 cm, natłuszczona i wyłożona pergaminem


        Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym około 10 minut do rozpuszczenia cukru. Następnie cienkim strumykiem wlewamy masło. Odkładamy robot i delikatnie mieszając wsypujemy mąkę wymieszana z sodą (mieszamy tylko do połączenia składników). Przelewamy do foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do suchego patyczka około 30-40 minut. Studzimy.
Budyń gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przykrywamy i studzimy.
       Przy pomocy rurki z niewielką średnicą około 1cm wycinamy z ciasta dziury w równych rządkach, przerwy 2cm. Budyń przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy w miejscach wycięcia.Resztę budyniu rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Na budyniu układamy pokrojone truskawki a na wierzchu posypujemy okruszkami ciasta, które wcześniej wycięliśmy. Przechowujemy w lodówce.





Komentarze

  1. Cudne!
    Dochodzi do mnie zapach lata...

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe to ciasto wygląda bardzo pysznie.
    Zdjęcia piękne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł z nadziewaniem budyniu poprzez dziurki w cieście. Podoba mi się. A tak w ogóle nie robiłam ciasta z budyniem, więc chyba czas to nadrobić. Twoje tak apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na letnie ciacho, piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie! *.*
    Bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale kusisz:) świetny pomysł z dodaniem budyniu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm... ale mi narobiłaś smaka! wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wooow ! Jakie ciacho :O
    Musisz mi to robić ?! Ślinianki wariują <3 Mam nadzieję, że zostawiłaś dla mnie kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo letnie ciasto i interesujący pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda faktycznie bardzo oryginalnie, podoba mi się takie ciacho z duuużą ilością kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł z tymi wgłębieniami, ciasto wygląda obłędnie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak tu pięknie i smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja myślałam, że to drożdżówka... tak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto pycha, właśnie zrobiłam wyszło rewelacyjnie. Mam nadzieję, że się nie pogniewasz za poprawkę ale posypujemy (okruszkami ciasta) pisze się przez "u" zwykłe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało :D Dziękuje, już poprawiłam :D

      Usuń
  15. Ciekawie i pomysłowo :) Trzeba będzie wykorzystać Twój patent :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Coś ekstra! Czarowne zdjęcia smakowitości, jak zawsze zresztą!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pysznie wygląda, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz