Klasyczny francuski deser w nowej odsłonie. Z dodatkiem czekolady, szczyptą przypraw korzennych i truskawkami.
Składniki:
- 3 jajka
- 200 ml mleka
- 100 g mąki pszennej
- 70 g cukru ( może być trzcinowy)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli
- 50 g masła
- 90 g gorzkiej czekolady
- truskawki około 200 g
Łamiemy czekoladę na kawałki, wkładamy do miski, dodajemy masło i stawiamy nad garnkiem z parującą wodą. Mieszamy do połączenia się składników, odstawiamy do przestudzenia. W drugiej misce najlepiej przy pomocy rózgi mieszamy jajka z mlekiem i cukrem, następnie cały czas mieszając wsypujemy mąkę i przyprawy, wlewamy czekoladę i mieszamy do połączenia się składników. Wlewamy do niewielkiej, natłuszczonej formy do zapiekania, na wierzchu układamy owoce. Pieczemy 40 minut w 180*C. Podajemy na ciepło. Można posypać cukrem pudrem albo podprażonymi płatkami migdałowymi.
Czekolada i truskawki- nie ma nic lepszego;)))
OdpowiedzUsuńmmm,.... to musiało być przepyszne....:)
OdpowiedzUsuńRozpływam się w zachwytach już na sam widok tych pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPyszny deser. Pięknie wygląda. Mam ochotę na cos takiego. Ja też zaliczam się osób uzależnionych od czekolady i... truskawek.
OdpowiedzUsuńo mamo ;) wspaniałości!! muszę to zjeść!
OdpowiedzUsuńLubię takie zamiany:)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za clafoutis..ale Twoje wygląda tak apetycznie, że chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Wedelką. Chętnie zjadałbym porcyjkę tak przygotowanego:)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! : )
OdpowiedzUsuńŚwietne zdjęcia!
Jest wspaniale! :D
OdpowiedzUsuńDobre połączenie...aromatycznego ciasta czekoladowego z truskawkami :)) Pozdrawiam Serdecznie :))
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda! Super połączenie :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowego jeszcze nie jadłam... a wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuń