Leciutki, pyszny deser, który możemy zrobić naprawdę bardzo szybko i zdecydowanie jest o wiele smaczniejszy od tego sklepowego.
Składniki:
- 500 g truskawek
- 3 szklanki wody
- 1/2 laski wanilii (albo cukier waniliowy)
- cukier do smaku
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
Do garnka wkładamy umyte i odszypułkowane truskawki, dodajemy laskę wanilii, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Jeśli nie przeszkadza nam miąższ to wystarczy zmiksować a jeśli chcemy aby kisiel był przezroczysty i błyszczący należny przecedzić przez sito. Do garnuszka wsypujemy mąkę zalewamy niewielka ilością wody, mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy aż się zagotuje i zgęstnieje. Podajemy w pucharkach.
Robię bardzo często kisiele domowe, truskawkowy robiłam niedawno :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Mmm domowy kisiel jest najlepszy!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda ten kisiel! ; )
OdpowiedzUsuńTakiej lekkości mi trzeba!
Super, ja dla odmiany zrobiłam budyń :D
OdpowiedzUsuńmmmm jak ja dawno nie jadłam kiślu!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie z tą truskawką :D
OdpowiedzUsuńPyszne zdjęcie :) szkoda że moje dzieci nie chcą jeść takich rzeczy ! :/
OdpowiedzUsuńMniam. Głodna się robię :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam kisielu, a taki domowy, mocno owocowy jest najpyszniejszy :-)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobny od momentu, kiedy pojawiły się truskawki. Próbowałam też z innych owoców. Pycha!
OdpowiedzUsuńSprawdza się stara zasada, że to co proste jest najlepsze :))
OdpowiedzUsuńNo że ja na to nie wpadłam. Sama się dziwię jak taka miłośniczka truskawek nie pomyślała o kisielu ze swoich ulubionych owoców. :) Pomysł genialny
OdpowiedzUsuńwpraszam się na pucharek :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńdomowy to musi wymiatać :)
OdpowiedzUsuńA jaki cudowny kolor uzyskałaś!
Skorzystam z przepisu! wygląda to bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
www.naturalnemetody.blogspot.com
Piękny :)!
OdpowiedzUsuń