Przejdź do głównej zawartości

Kisiel truskawkowy






       Leciutki, pyszny deser, który możemy zrobić naprawdę bardzo szybko i zdecydowanie jest o wiele smaczniejszy od tego sklepowego.




Składniki: 
  • 500 g truskawek 
  • 3 szklanki wody 
  • 1/2 laski wanilii (albo cukier waniliowy) 
  • cukier do smaku 
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 

        Do garnka wkładamy umyte i odszypułkowane truskawki, dodajemy laskę wanilii, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Jeśli nie przeszkadza nam miąższ to wystarczy zmiksować a jeśli chcemy aby kisiel był przezroczysty i błyszczący należny przecedzić przez sito. Do garnuszka wsypujemy mąkę zalewamy niewielka ilością wody, mieszamy  i wlewamy do garnka. Mieszamy aż się zagotuje i zgęstnieje. Podajemy w pucharkach.





Komentarze

  1. Robię bardzo często kisiele domowe, truskawkowy robiłam niedawno :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm domowy kisiel jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda ten kisiel! ; )
    Takiej lekkości mi trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, ja dla odmiany zrobiłam budyń :D

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm jak ja dawno nie jadłam kiślu!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepięknie z tą truskawką :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne zdjęcie :) szkoda że moje dzieci nie chcą jeść takich rzeczy ! :/

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam. Głodna się robię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak ja dawno nie jadłam kisielu, a taki domowy, mocno owocowy jest najpyszniejszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Robię bardzo podobny od momentu, kiedy pojawiły się truskawki. Próbowałam też z innych owoców. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  11. Sprawdza się stara zasada, że to co proste jest najlepsze :))

    OdpowiedzUsuń
  12. No że ja na to nie wpadłam. Sama się dziwię jak taka miłośniczka truskawek nie pomyślała o kisielu ze swoich ulubionych owoców. :) Pomysł genialny

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki domowy musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. domowy to musi wymiatać :)
    A jaki cudowny kolor uzyskałaś!

    OdpowiedzUsuń
  15. Skorzystam z przepisu! wygląda to bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajna propozycja;)
    Zapraszam do mnie
    www.naturalnemetody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz