Jedna z moich ulubionych przekąsek. Pyszne połączenie pomidorów z aromatycznym bazyliowym pesto. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapiekankami możemy poczęstować niespodziewanych gości na pewno będą zachwyceni.
Przygotowanie: 10 minut | Pieczenie: 20 minut
Składniki:
- Opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 pomidory
- pesto bazyliowe
- sól i pieprz
- jajko
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Po środku nakładamy pesto. Pomidory kroimy w plasterki i układamy na cieście. Solimy i pieprzymy.
Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w tem 200*C.
Sugestie:
- Na zapiekanki można zetrzeć trochę parmezanu.
Uwielbiam przepisy z ciasta francuskiego. Dzięki OLU za inspirację. Pesto kocham wprost miłością pierwszą i jedyną :-)
OdpowiedzUsuńI przy okazji witam w blogerskim świecie :-) Sama jestem tu od niedawna i dopiero powoli orientuję się co i jak. Zapraszam na kawkę z pianką :-)
Będę do ciebie wpadać na rogaliki :-)
gosai, dzisiaj piekę ciasto z czereśniami wpadni zapraszam :}
OdpowiedzUsuń