Uwielbiam brownie, jest pyszne i bardzo czekoladowe. W połączeniu z ciastkami to już czekoladowa rozpusta.
Wykonanie: 30 minut | Pieczenie: 30 minut
Składniki:
- 160 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 całe jajka
- 2 żółtka
- 150 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 100 g czekoladowych markiz np.oreo
- 1 laska wanilii (może być cukier waniliowy)
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja, żółtka i ziarenka wanilii ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier.Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwile miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Dodajemy 50 gr pokruszonych ciastek. Wylewamy na blache i dodajemy pozostałą cześć ciastek. Pieczemy 25-30 minut w 180*C
Ja, piekłam w formie o wymiarach 22x26cm
Ale pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńrozpusta niesamowita! Wygląda świetnie z tymi ciasteczkami;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Minusem, tego ciasta jest to, że na jednym kawałku się nie kończy :]
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa wersja brownie - podoba mi się.
OdpowiedzUsuńPyszne!
OdpowiedzUsuńCiasteczka oreo i czekolada.
To prawdziwa rozpusta.
Na jednym kawałku trudno skończyć...