Super danie jedno garnkowe. Szybkie i bez wysiłku czyli to co ja lubię najbardziej :}
Tak przygotowana karkówka wychodzi bardzo krucha i soczysta. Zapach rozchodzący się po domu podczas pieczenia jest niebiański.
Przygotowanie: 30 minut | Pieczenie: 55 minut |
Składniki:
- ok 0,5 kg karkówki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 cebula
- 3-4 łyżki masła
- 2 duże ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek.
- Olej
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy i przyprawiamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Naczynie smarujemy olejem, układamy plastry ziemniaków. Mięso smarujemy olejem i układamy na ziemniakach. Na mięsie układamy plastry cebuli. Pieczemy 60 minut w zamkniętym naczyniu.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty czosnek i chwile smażymy.
Po 60 minutach pieczenia zdejmujemy pokrywę naczynia i polewamy mięso czosnkowym masłem. Pieczemy 15 minut bez przykrycia.
Sugestie:
-Ziemniaki można przyprawić przyprawą do ziemniaków.
-Przygotowując większą ilość mięsa, warto co jakiś czas obracać mięso w trakcie pieczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola