Przejdź do głównej zawartości

Babeczki z puree rabarbarowym



      Pora na rabarbar :} Winne, orzeźwiające w smaku różowe łodygi świetnie nadają się do przyrządzenia pysznych deserów np. rewelacyjnych, niebiańskich babeczek podwójnie rabarbarowych. Mięciutkie ciasto o lekko kwaskowatym wnętrzu przykryte słodkim kremem. Jest pysznie :}

Przygotowanie: 40 minut| Pieczenie: 20 minut| Czas dodatkowy: studzenie


Składniki na 15 sztuk:

  • 230 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 80 ml kwaśnej śmietany
  • 90 g masła (roztopione i ostudzone)
  • 60 ml oleju
  • 150 ml zimnej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

    Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól wszystko razem dokładnie mieszamy.
W innej misce mieszamy jajka i śmietanę. W trzeciej misce mieszamy masło, olej i wodę.
Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, cały czas mieszamy i dodajemy mieszankę jajeczno-śmietanową.Dokładnie mieszamy.



Puree rabarbarowe.

  • około 0,5 kg rabarbaru
  • 4-6 łyżek cukru
  • 50 ml wody
 
     Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier. Papkę przekładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego puree.


Wykonanie babeczek:

     Na dno foremek wkładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy łyżeczkę piuree i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Babeczki pieczemy około 20 minut w 180*C.











 Krem:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody.
  • 2 łyżki puree z rabarbaru  
Ubijamy śmietanę dodajemy cukier, śmietan-fix i puree. Kremem dekorujemy babeczki.









Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz