Pora na rabarbar :} Winne, orzeźwiające w smaku różowe łodygi świetnie nadają się do przyrządzenia pysznych deserów np. rewelacyjnych, niebiańskich babeczek podwójnie rabarbarowych. Mięciutkie ciasto o lekko kwaskowatym wnętrzu przykryte słodkim kremem. Jest pysznie :}
Przygotowanie: 40 minut| Pieczenie: 20 minut| Czas dodatkowy: studzenie
Składniki na 15 sztuk:
- 230 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 80 ml kwaśnej śmietany
- 90 g masła (roztopione i ostudzone)
- 60 ml oleju
- 150 ml zimnej wody
- 1/4 łyżeczki soli
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól wszystko razem dokładnie mieszamy.
W innej misce mieszamy jajka i śmietanę. W trzeciej misce mieszamy masło, olej i wodę.
Do trzeciej miski wsypujemy suche składniki, cały czas mieszamy i dodajemy mieszankę jajeczno-śmietanową.Dokładnie mieszamy.
Puree rabarbarowe.
- około 0,5 kg rabarbaru
- 4-6 łyżek cukru
- 50 ml wody
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Dodajemy cukier. Papkę przekładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego puree.
Wykonanie babeczek:
Na dno foremek wkładamy po łyżce ciasta, następnie nakładamy łyżeczkę piuree i przykrywamy drugą łyżką ciasta. Babeczki pieczemy około 20 minut w 180*C.
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki cukru pudru
- śmietan-fix albo 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w małej ilości wody.
- 2 łyżki puree z rabarbaru
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola