Prosty sposób na łososia, którego można tak przygotować na co dzień i od święta. Jest znakomitą okazją do wprowadzenia do domowego menu ryby. Łosoś jest aromatyczny, lekki i bardzo smaczny.
Przygotowanie: 10 minut| Pieczenie: 20 minut
Składniki:
- 2 dzwonka łososia
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/4 cytryny
- 1/2 pęczka pietruszki
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny, dodajemy posiekaną pietrusze, bazylie i czosnek wszystko mieszamy. Łososia obtaczamy w marynacie, układamy na foli do pieczenia doprawiamy solą, pieprzem.Rybę zawijamy szczelnie i pieczemy w piekarniku w temp. 160*C około 15 minut
Fajny przepis, ja własnie robie łososia ale w żaroodpornym naczyniu i nie wiem czy tak można?
OdpowiedzUsuńMożna upiec łososia w naczyniu żaroodpornym, pamiętaj tylko żeby je przykryć.
UsuńPs.Jak masz na imię?
Upiekłam dziś łososia wg Twojego przepisu,smakował wyśmienicie,polecam więc wszystkim.Dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :D
UsuńPozdrawiam!
Witam i juz sie ciesze na obiad bo wlasnie wszedlem w posiadanie lososia i mam go zamiar przygotowac wedlug Twojego przepisu - mam nadzieje ze bedzie pyszny :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Witam, mam nadzieje, że będzie smakował :D
UsuńW przepisie zmieniłam temp. pieczenia ze 140 na 160*C
Pozdrawiam
Ola