Rogaliki są bardzo proste i tanie w wykonaniu. Mają rewelacyjną cukrową, chrupiącą otoczkę i delikatny środek. Najbardziej smakują jeszcze cieple. Dla łasuchów, polecam dodać do środka łyżeczkę marmolady :}
Przygotowanie: 50 minut:| Pieczenie
Składniki:
- 1 kg mąki
- 25 dag smalcu pokrojonego w kostkę
- 100 g drożdży
- 7 jajek
- szczypta soli
- śmietana
- cukier do panierowania
Mąkę połączyć z pokruszonymi drożdżami, dodać smalec, żółtka i dalej ugniatać, dodać tyle śmietany, żeby ciasto miało konsystencję pierogowego i odchodziło od ręki.
Ciasto rozwałkować, przy pomocy obręczy ( 28-30cm) wyciąć koło, podzielić na niewielkie trójkąty i zwinąć formując małe rogaliki. Białka ubić na sztywno.Rogaliki maczać w pianie a następnie w cukrze. Piec około 15 minut w 180*C
wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńapetyczne :)
OdpowiedzUsuńIdealne do szklaneczki mleka;)
OdpowiedzUsuńSą pyszne a z mleczkiem smakują najlepiej :}
OdpowiedzUsuń