Przepis na ciasto znalazłam w zeszycie mojej mamy. Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej je :} Owoce do ciasta można wykorzystać dowolne truskawki, rabarbar, jabłka, porzeczki, wiśnie, gruszki co kto lubi.
Przygotowanie: 5 minut | Pieczenie: 50minut
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- dowolne owoce
- Tortownica 24cm
Przygotowanie:
Formę natłuścić. Wszystkie składniki włożyć do miski i miksować około 2 minut. Ciasto wlać do formy. Na wierzch ułożyć owoce. Piec 50 minut w 180*C
Na ciasto można położyć kruszonkę.
Składniki na kruszonkę:
Płatki owsiane około 50g
Garść płatków migdałowych
Masło około 150g
Cukier około 2-3 łyżek
Mąka około 200g
Wymieszać w misce wszystkie składniki kruszonki, aż powstanie ciasto o konsystencji żwiru.
Nadmiar można zamrozić.
Komentarze
Prześlij komentarz
Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola