Pyszne, czekoladowe ciasto bez dodatku cukru, mąki pszennej, wegańskie. Ciasto jest bardzo mięsiste, wilgotne przypomina babkę. W smaku wyczuwalne banany i czekolada. Chociaż nie ma w nim cukru ciasto jest bardzo słodkie za sprawą daktyli. Szybkie w przygotowaniu, idealne kiedy chcemy przygotować coś do kawki.
Składniki:
- 500 g bananów bez skórki
- 150 g daktyli
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g kakao
- 150 ml oleju
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia i sody
- szczypta soli
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Banany skrop sokiem z cytryny i zblenduj na gładką papkę. Mąkę wymieszaj z kakao, solą, proszkiem i sodą. Do mąki dodaj olej, banany i wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj drobno pokrojone daktyle i czekoladę. Ciasto przelej do foremki i piecz około 45 minut (do suchego patyczka) w temp. 180*C grzanie góra i dół.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Maniusia
Świetne, upiekę siostrzeńcom
OdpowiedzUsuńwspaniałe :)
OdpowiedzUsuńKocham mięsiste i wilgotne ciasta <3 Cudo!
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho :) pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam czekoladowych ciast, a teraz uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń