19.01.2018

Boczniaki w chrupiącej panierce




             Boczniaki w chrupiącej panierce smakują jak nuggetsy. Podane z ulubionym sosem są naprawdę bardzo pyszne:)


Składniki: 
  • 300 g boczniaków 
  • 100 g jogurtu naturalnego 
  • 1 szklanka bułki tartej 
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej 
  • 1 szklanka maki pszennej 
  • 3 jajka 
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej 
  • duża szczypta soli i pieprzu 
  • olej do smażenia około 500ml


                 Boczniaki pokrój na mniejsze paseczki zalej jogurtem i wymieszaj. Na talerz wbij jajka dodaj sól, pieprz, papryki i około 20 ml wody wszystko wymieszaj. Na drugi talerz wysyp mąkę pszenną a na trzecim talerzu wymieszaj mąkę kukurydzianą z bułka tartą. Na początku boczniaki obtocz w mące pszennej następnie w jajku a na koniec  w bułce tartej. Smaż partiami w głębokim tłuszczu na rumiano z każdej strony 2-3 minuty. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.




6 komentarzy:

  1. takie małe stripsy, fajowo! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy boczniaki i jadamy je głównie w zupach i potrawkach a w tej odsłonie prezentują się zacnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam boczniaków, ale taka wersja bardzo mnie przekonuje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jak ja lubię takie pyszności :-) boczniaki są świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, nie jadłam boczniaków w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...