Boczniaki w chrupiącej panierce smakują jak nuggetsy. Podane z ulubionym sosem są naprawdę bardzo pyszne:)
Składniki:
- 300 g boczniaków
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka maki pszennej
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- duża szczypta soli i pieprzu
- olej do smażenia około 500ml
Boczniaki pokrój na mniejsze paseczki zalej jogurtem i wymieszaj. Na talerz wbij jajka dodaj sól, pieprz, papryki i około 20 ml wody wszystko wymieszaj. Na drugi talerz wysyp mąkę pszenną a na trzecim talerzu wymieszaj mąkę kukurydzianą z bułka tartą. Na początku boczniaki obtocz w mące pszennej następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Smaż partiami w głębokim tłuszczu na rumiano z każdej strony 2-3 minuty. Podawaj na ciepło z ulubionym sosem.
takie małe stripsy, fajowo! :D
OdpowiedzUsuńLubimy boczniaki i jadamy je głównie w zupach i potrawkach a w tej odsłonie prezentują się zacnie :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam boczniaków, ale taka wersja bardzo mnie przekonuje :D
OdpowiedzUsuńMniam jak ja lubię takie pyszności :-) boczniaki są świetne :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, nie jadłam boczniaków w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuń