10.01.2018

Bułeczki maślane z kruszonką




                Uwielbiam sprawiać sobie i rodzinie takie małe przyjemności jak ciepłe bułeczki na śniadanie. Puchate z dużą ilością kruszonki, posmarowane tylko masełkiem smakują wyśmienicie. Takie małe przyjemności na początek dnia :)


Składniki: 
  • 560 g mąki luksusowej 
  • 60 g cukru 
  • 2 jajka 
  • 80 g rozpuszczonego masła 
  • 30 g drożdży 
  • 250 ml letniego mleka 

Kruszonka:
  • 70 g mąki 
  • 70 g masła temp. pokojowa
  • 40 g cukru pudru 
+ jajko


                Do 100 ml mleka dodaj 1 łyżeczkę cukru i drożdże. Wymieszaj i odstaw. Do miski wsyp mąkę i sól. Jajka ubij z cukrem na puszystą pianę, dodaj do mąki. Wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Jeśli będzie bardzo mocno się kleić dodaj odrobinę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, półtora.
                Odrywaj kawałki ciasta i uformuj bułeczki. Połóż na natłuszczonej blaszce robiąc odstępy między bułeczkami. Przykryj i odstaw na 20 minut. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj tak żeby powstały drobinki (jeśli będzie trzeba podsyp mąką). Bułeczki posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w 180*C przez 25-30 minut.





5 komentarzy:

  1. Im więcej kruszonki tym lepiej :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ułożone w piękny maślany kwiatuszek :P Pycha, szczególnie z tym mlekiem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić jakiś drożdżowy wypiek, Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do herbatki byłyby idealne:)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...