31.01.2018

Ziemniaki zapiekane w śmietanie - Gratin dauphinois





         Ziemniaki zapiekane w śmietanie czyli Gratin dauphinois. Danie wywodzące się z Francji. Tradycyjnie podaje się ją samodzielnie, ale ja lubię dodać do niej kawałeczki łososia. Świetnie pasuje do polędwicy.




Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków po obraniu (Denar, Lord, Vineta) 
  • 300 ml śmietany kremówki 
  • 300 ml mleka 
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • 1/2 łyżeczki soli 


                    Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, włóż do garnka zalej mlekiem i śmietaną, dodaj pokruszony ser i sól. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.  Foremkę do zapiekania wysmaruj odrobina masła albo oleju przełóż ziemniaki, wyrównaj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200*C na 30 minut. Podaj na ciepło.



5 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłyśmy ziemniaków w śmietance :P i do tego ten ser, to musi być obłędne a jakie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich ziemniaków :D Niby ziemniak, a jak wykwintnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, takie proste składniki i taki pyszny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo pyszniutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam ziemniaków z dodatkiem śmietany, ale na pewno całość wypada pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...