12.01.2018

Rogaliki z ciasta topionego



           

            Rogaliki mają coś w sobie co sprawia że przyciągają cię jak magnes. Niby zjesz jednego a już myślisz o kolejnym przynajmniej ja tak mam :) Ciasto jest kruche, delikatne i dobrze się z nim pracuje. Ciasta nie trzeba długo zagniatać/wyrabiać a po włożeniu do wody wypływa naprawdę bardzo szybko po 20-30 minutach. Wystarczy odrobina powideł i wychodzą świetne ciacha do podjadania.


Składniki ciasto:

  • 50 g drożdży 
  • 500 g mąki 
  • 250 g masła 
  • 2 łyżki cukru 
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko 
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • około 200 g powideł 
  • 1 białko  
  • cukier


                  Do ciepłego mleka wsyp cukier i pokrusz drożdże. Wymieszaj i odstaw. Mąkę wysyp na stolnicę dodaj masło, żółtko i sól wszystko razem posiekaj. Wlej drożdże i porządnie zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do 2 worków foliowych, porządnie zaciśnij i włóż do zimnej wody tak żeby całe się zanurzyło. Poczekaj aż wypłynie. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto. Wytnij trójkąty, zrób niewielkie nacięcie nałóż odrobinę powideł i zwiń (tak jak na zdjęciu). Posmaruj rozkłóconym białkiem z dodatkiem mleka/wody, posyp cukrem i piecz w 180*C na jasny złoty kolor 20 minut.






Przepis na ciasto zapożyczyłam z tego przepisu

9 komentarzy:

  1. rewelacyjny przepis :) pyszne muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i apetyczny przepis :) Na pewno chętnie go wykorzystam podczas przygotowywania sobotniej imprezy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja babcia takie kiedyś robiła :) Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam mniam pycha pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  5. piekłam kiedyś takie rogaliki, pyszniutkie są

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam te rogaliki, są pyyyyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale piękne te rogaliki! Musimy kiedyś zrobić, koniecznie z powidłami :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...