Ciasto milionera - inaczej Caramel shortbread to tradycyjne szkockie ciasto. 3 pyszne warstwy kruche ciasto, karmel i polewa z mlecznej czekolady ja do mojego dodałam jeszcze prażone orzechy żeby dodały większej chrupkości i było jeszcze bogatsze. Jak ciasto milionera to ciasto milionera dużo kalorii ale też dużo przyjemności z jedzenia. Troszeczkę przypomina popularne batony Twix :)
Składniki:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 400 ml słodkiego skondensowanego mleka
- 100 g orzechów
- 200 g mlecznej czekolady +szczypta soli
Foremka 25x22 cm
Na stolnicę wysyp mąkę, cukier dodaj masło i wszystko posiekaj a następnie zagnieć. Ciasto rozłóż w foremce wyłożonej pergaminem i piecz w 190*C przez 20 minut. Przestudź.
Na patelnię z grubym dnem wsyp cukier dodaj masło i mleko. Podgrzewaj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając aż masa zgęstnieje będzie przypominać gęsty budyń (u mnie to zajęło 20 minut). Gorącą masę wylej na spod, równomiernie rozprowadź a wierzch posyp drobno pokrojonymi orzechami. Włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej ciasto. Przechowuj w temp. pokojowej przechowywane w lodówce bardzo stwardnieje.
Coś w moich klimatach :) Oj ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńO mniam mniam mniam! Uwielbiam takie wypieki!!! Może uda mi sie upiec je w weekend ��
OdpowiedzUsuńZrobię, ale w wersji z masą krówkową, bo akurat takowa siedzi gdzieś w kącie kuchennej szafki :D
OdpowiedzUsuńWyglada yami :D rozumiem że mleka nie gotujemy? orzechy włoskie ? :)
OdpowiedzUsuńCo do orzechów to dodaj swoje ulubione. Ja zrobiłam mix. Co do mleka to gotujesz tak delikatnie żeby nie przypalić i gotujesz tak długo aż nie zgęstnieje.
Usuń