Przejdź do głównej zawartości

Batony owsiane





        Jeśli lubicie batony owsiane to polecam wam przepis. Są zdecydowanie lepsze i smaczniejsze niż te, które możemy kupić w sklepie. Wiemy co kładziemy i jesteśmy bardziej świadomi. Przygotowanie zajmuje nam kilka minut, nie musimy piec wystarczy garnek i łyżka. Taka porcja batonów może nam starczyć na tydzień/dwa zależy na jakie duże kawałki podzielimy. Dzieciom też bardzo smakują przetestowałam :)


Składniki: 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki golden syrup (może być miód) 
  • 2 łyżki kakao 
  • 220 g płatków owsianych (może być mix różnych płatków) 
  • 50 g orzechów włoskie, laskowe, pekan 
  • 100 g białej czekolady (może być deserowa)

Tortownica 21 cm


             Do garnka włóż masło, golden syrup i kakao. Mieszaj aż wszystko się rozpuści i połączy. Wsyp płatki i drobno pokrojone orzechy, wymieszaj i przełóż do natłuszczonej foremki. Dociśnij do dna i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na wierzch i równomiernie rozprowadź. Włóż z powrotem do lodówki. Gdy masa porządnie stwardnieje pokrój na kawałki.






Komentarze

  1. Przypomniały mi się takie owsiane kuleczki, które robiła moja mama. Świetne te batoniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie owsiane pyszności są fantastyczne! Te batony dość nietypowe, ale piszę się na tę nowość z ogromną przyjemnością :) Wyglądają obłędnie!
    Pozdrawiam cieplutko :) Miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one pięknie wyglądają, przypominają nam torcik wedlowski trochę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham domowe batoniki owsiane:D Takich jak twoje jeszcze nigdzie nie widziałam, ale lista składników wygląda baardzo zachęcająco. Na pewno smakują wyśmienicie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takiego batonika skusiłabym się z wielką chęcią :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz