25.01.2017

Batony owsiane





        Jeśli lubicie batony owsiane to polecam wam przepis. Są zdecydowanie lepsze i smaczniejsze niż te, które możemy kupić w sklepie. Wiemy co kładziemy i jesteśmy bardziej świadomi. Przygotowanie zajmuje nam kilka minut, nie musimy piec wystarczy garnek i łyżka. Taka porcja batonów może nam starczyć na tydzień/dwa zależy na jakie duże kawałki podzielimy. Dzieciom też bardzo smakują przetestowałam :)


Składniki: 
  • 100 g masła 
  • 2 łyżki golden syrup (może być miód) 
  • 2 łyżki kakao 
  • 220 g płatków owsianych (może być mix różnych płatków) 
  • 50 g orzechów włoskie, laskowe, pekan 
  • 100 g białej czekolady (może być deserowa)

Tortownica 21 cm


             Do garnka włóż masło, golden syrup i kakao. Mieszaj aż wszystko się rozpuści i połączy. Wsyp płatki i drobno pokrojone orzechy, wymieszaj i przełóż do natłuszczonej foremki. Dociśnij do dna i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na wierzch i równomiernie rozprowadź. Włóż z powrotem do lodówki. Gdy masa porządnie stwardnieje pokrój na kawałki.






5 komentarzy:

  1. Przypomniały mi się takie owsiane kuleczki, które robiła moja mama. Świetne te batoniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie owsiane pyszności są fantastyczne! Te batony dość nietypowe, ale piszę się na tę nowość z ogromną przyjemnością :) Wyglądają obłędnie!
    Pozdrawiam cieplutko :) Miłego popołudnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one pięknie wyglądają, przypominają nam torcik wedlowski trochę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham domowe batoniki owsiane:D Takich jak twoje jeszcze nigdzie nie widziałam, ale lista składników wygląda baardzo zachęcająco. Na pewno smakują wyśmienicie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na takiego batonika skusiłabym się z wielką chęcią :D

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...