Jeśli lubicie batony owsiane to polecam wam przepis. Są zdecydowanie lepsze i smaczniejsze niż te, które możemy kupić w sklepie. Wiemy co kładziemy i jesteśmy bardziej świadomi. Przygotowanie zajmuje nam kilka minut, nie musimy piec wystarczy garnek i łyżka. Taka porcja batonów może nam starczyć na tydzień/dwa zależy na jakie duże kawałki podzielimy. Dzieciom też bardzo smakują przetestowałam :)
Składniki:
- 100 g masła
- 2 łyżki golden syrup (może być miód)
- 2 łyżki kakao
- 220 g płatków owsianych (może być mix różnych płatków)
- 50 g orzechów włoskie, laskowe, pekan
- 100 g białej czekolady (może być deserowa)
Tortownica 21 cm
Do garnka włóż masło, golden syrup i kakao. Mieszaj aż wszystko się rozpuści i połączy. Wsyp płatki i drobno pokrojone orzechy, wymieszaj i przełóż do natłuszczonej foremki. Dociśnij do dna i włóż do lodówki na minimum 1 godzinę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wylej na wierzch i równomiernie rozprowadź. Włóż z powrotem do lodówki. Gdy masa porządnie stwardnieje pokrój na kawałki.
Przypomniały mi się takie owsiane kuleczki, które robiła moja mama. Świetne te batoniki :-)
OdpowiedzUsuńWszystkie owsiane pyszności są fantastyczne! Te batony dość nietypowe, ale piszę się na tę nowość z ogromną przyjemnością :) Wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko :) Miłego popołudnia!
Ależ one pięknie wyglądają, przypominają nam torcik wedlowski trochę :D
OdpowiedzUsuńKocham domowe batoniki owsiane:D Takich jak twoje jeszcze nigdzie nie widziałam, ale lista składników wygląda baardzo zachęcająco. Na pewno smakują wyśmienicie:D
OdpowiedzUsuńNa takiego batonika skusiłabym się z wielką chęcią :D
OdpowiedzUsuń