18.01.2017

Rolowane ziemniaki z szynką szwarcwaldzką






              Rolowane ziemniaki z szynką szwarcwaldzką i mozzarellą są po prostu przepyszne. Chrupiąca otoczka, miękki rozpływający się środek, ciągnący ser i nutka wędzonej szynki. Idealne jako przekąska na imprezkę, balik, dodatek do obiadu  albo do zjedzenia między posiłkami. Uważajcie bo wciągają :) Ja podaję z sosem czosnkowym albo z takim.



Składniki: 
  • 1 kg mączystych ziemniaków np. bryza 
  • 2 łyżki masła 
  • 20-30 ml mleka 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 
  • około 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 
  • 1 kulka mozzarelli 
  • 2 duże wafle (andruty) 
  • bułka tarta 
  • 1-2 jajka 
  • olej do smażenia 


          Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj masło, mleko i zrób gładkie puree. Do ziemniaków dodaj suszony czosnek, drobno pokrojony rozmaryn i tymianek. Wymieszaj i rozsmaruj gorące ziemniaki na waflach. Na wierzchu rozłóż drobno pokrojoną szynkę i posyp startym serem. Każdy wafel zwiń jak roladę. Przed podaniem pokrój na plastry, zanurz w rozkłóconym jajku, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor. Podawaj na ciepło.




7 komentarzy:

  1. Pyszne te ziemniaczki :) Muszę smakować obłędnie - na pewno! Wyglądają na bardzo smaczne.
    Muszę zrobić. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo pysznie))
    Ładna foteczka)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglądają, z chęcią bym spróbowała:))

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny pomysł,na pewno spodoba się mojemu mężowi:))

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...