Rolowane ziemniaki z szynką szwarcwaldzką i mozzarellą są po prostu przepyszne. Chrupiąca otoczka, miękki rozpływający się środek, ciągnący ser i nutka wędzonej szynki. Idealne jako przekąska na imprezkę, balik, dodatek do obiadu albo do zjedzenia między posiłkami. Uważajcie bo wciągają :) Ja podaję z sosem czosnkowym albo z takim.
Składniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków np. bryza
- 2 łyżki masła
- 20-30 ml mleka
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- około 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej
- 1 kulka mozzarelli
- 2 duże wafle (andruty)
- bułka tarta
- 1-2 jajka
- olej do smażenia
Ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj masło, mleko i zrób gładkie puree. Do ziemniaków dodaj suszony czosnek, drobno pokrojony rozmaryn i tymianek. Wymieszaj i rozsmaruj gorące ziemniaki na waflach. Na wierzchu rozłóż drobno pokrojoną szynkę i posyp startym serem. Każdy wafel zwiń jak roladę. Przed podaniem pokrój na plastry, zanurz w rozkłóconym jajku, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor. Podawaj na ciepło.
Mniam jakie pyszności 😘
OdpowiedzUsuńPyszne te ziemniaczki :) Muszę smakować obłędnie - na pewno! Wyglądają na bardzo smaczne.
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić. Pozdrowionka :)
Wyglądają bardzo pysznie))
OdpowiedzUsuńŁadna foteczka)
Cudnie wyglądają, z chęcią bym spróbowała:))
OdpowiedzUsuńfajny pomysł,na pewno spodoba się mojemu mężowi:))
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka leci
OdpowiedzUsuńSą pyszne!:)
OdpowiedzUsuńSuper bardzo się ciesze że smakowały :)
Usuń