22.01.2017

Piaskowiec z orzechami




              Ciasto piaskowe jest to klasyczne ciasto ucierane na maśle. Do ciasta dodałam orzechy ale jeśli chcemy możemy dodać owoce jabłka, gruszki, truskawki, wiśnie czyli to na co mamy ochotę. Idealne, proste ciasto do popołudniowej herbatki :D



Składniki: 
  • 250 g masła temp. pokojowej 
  • 380 g mąki 
  • 180 g cukru 
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 4 jajka temp. pokojowa 
  • 2 łyżeczki proszku 
  • 125 ml letniego mleka 
  • 100 g orzechów włoskich 
  • cukier puder do oprószenia 

Tortownica 26 - 28 cm

Masło, mleko i jajka powinny mieć temp. pokojową!



                 Wymieszaj razem mąkę, proszek i budyń. Do miski włóż masło i cukier ucieraj aż masa będzie gładka a cukier prawie się rozpuści. Następnie dodawaj na przemian jajko i mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą odłóż 6 łyżek ciasta a pozostałą masę włóż do foremki. Na wierzchu ciasta ułóż orzechy. Do odłożonej masy wlej mleko wymieszaj i wylej na orzechy. Piecz do suchego patyczka w 180*C około 40-45 minut.





9 komentarzy:

  1. Orzechowe musiało być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, są szybkie i pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, ciasta tego typu najlepiej smakują z herbatą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na wszystkie ciasta z orzechami zawsze jestem w stanie się skusić. Pyszna propozycja :)
    Pozdrawiam. Miłego dnia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne! Puchate i na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No cóż nie dla mnie juz takie ciasta ale cóż popatrzeć można

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasta bardzo lubię . Pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...