Pyszne i soczyste mięsko upieczone w sosie majonezowym. Idealne na kanapki, jako przekąska albo główne danie.
Składniki:
- 1/2 kg schabu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
- duża szczypta mielonego pieprzu
Schab umyj, osusz ręcznikiem i delikatnie ponacinaj. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i polej mięso. Włóż do lodówki na noc. 30 minut przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki. Piekarnik rozgrzej do 210*C przykryj schab (pokrywką, namoczonym pergaminem albo folią aluminiową) i włóż na 15 minut, następnie zmniejsz temp. do 160 *C i piecz jeszcze godzinę.
Sos majonezowy? Super! Schab wygląda na soczysty i pyszny :) Idealny na niedzielny obiad. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuńWyborna wędlina!
OdpowiedzUsuńRobię podobny schabik. :-) Domowa wędlina jest najlepsza :-)
OdpowiedzUsuń