12.01.2017

Schab pieczony w sosie majonezowym





            Pyszne i soczyste mięsko upieczone w sosie majonezowym. Idealne na kanapki, jako przekąska albo główne danie. 



Składniki: 
  • 1/2 kg schabu 
  • 2 łyżki majonezu 
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej 
  • duża szczypta mielonego pieprzu 


             Schab umyj, osusz ręcznikiem i delikatnie ponacinaj. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i polej mięso. Włóż do lodówki na noc. 30 minut przed pieczeniem wyjmij mięso z lodówki. Piekarnik rozgrzej do 210*C przykryj schab (pokrywką, namoczonym pergaminem albo folią aluminiową) i włóż na 15 minut, następnie zmniejsz temp. do 160 *C i piecz jeszcze godzinę.






4 komentarze:

  1. Sos majonezowy? Super! Schab wygląda na soczysty i pyszny :) Idealny na niedzielny obiad. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobny schabik. :-) Domowa wędlina jest najlepsza :-)

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...