Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowy krem z awokado






           O kurcze, ale to dobre! Przepyszny krem czekoladowy z awokado z dodatkiem banana, orzechów a słodzony jest daktylami. Mega zdrowy i mega pyszny. Można nim smarować kanapki do szkoły, do pracy, można wykorzystać go jako nadzienie do ciast, babeczek, przekładać wafelki i co tam jeszcze chcecie. Mój starszy synek pokochał ten krem, a ja nie mam wyrzutów sumienia bo wiem że daje mu coś zdrowego. A on jest zadowolony bo dostaje krem z czekoladką :D




Składniki: 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • 1 dojrzały banan 
  • 8 daktyli 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • 20-50 g drobno pokrojonych orzechów 

             Daktyle włóż do miseczki i zalej ciepłą wodą. Odstaw na 30 minut. Awokado przekrój na pół i wydrąż miąższ. Dodaj pokrojonego banana, pokrojone daktyle, kakao i wszystko razem zblenduj. Na koniec dodaj orzechy i wymieszaj. Przechowuj w lodówce do 4 dni.






Komentarze

  1. Chyba to jedyny sposób, abym zjadała awokado ;) Ewentualnie mogę go zdzierżyć w różnego rodzaju pastach. Inaczej jakoś mi nie podchodzi. A krem wygląda pysznie! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny i zarazem zdrowy krem! No świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Uwielbiam krem z awokado na słodko. Polecam wypróbowanie waniliowej wersji:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę sie przełamać i go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny klasyk! Można go jeść łyżkami i ma się mniejsze wyrzuty sumienia niż przy nutelli :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja robi ę troszkę inna wersję , ale ogólnie znam i jest to mega pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ smacznie wygląda Twój krem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz