21.09.2016

Dżem owocowy z nutką wanilii






            Jest to bardzo łatwy przepis na dżem z jesiennych owoców. Owoce pieczone są w piekarniku dzięki czemu nie musimy stać nad garnkiem i mieszać. Dżem wychodzi bardzo gęsty. W smaku pyszności!



Składniki: 
  • 2 kg śliwek węgierek 
  • 4 brzoskwinie 
  • 4 jabłka 
  • 3 łyżki cukru waniliowego (domowej roboty) 
  • 1/2 laski wanilii 



                  Śliwki umyj i wydryluj. Jabłka i brzoskwinie obierz i pokrój na małe kawałeczki. Wszystkie owoce przełóż do dużej foremki, posyp cukrem i dorzuć wanilię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piecz do chwili aż owoce się rozpadną może to potrwać 2-4 godzin. Pamiętaj aby w trakcie pieczenia co jakiś czas mieszać owoce. Pieczenie możesz rozłożyć na dwa dni. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.





4 komentarze:

  1. Robimy w domu dżemy śliwkowe na bazie wanilii. Ostatnio mama zrobiła też eksperymentalnie jabłko z wanilią i było super. Wieloowocowego z wanilią jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetnie wygląda ten dżem :) Treściwy, wykwintny i co najważniejsze – prawdziwie domowy. Bez zbędnego cukru, substancji żelujących, za to z dużą ilością owoców. Robię dżemy tradycyjną metodą, czyli przez długotrwałe smażenie i nigdy nie wypiekałam owoców w piekarniku. Jestem ciekawa czy w smaku będzie lepszy, bo wymaga o wiele mniej pracy i uwagi. Dzięki za ten przepis, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny mix owoców! Takiego wieloowocowego dżemora i to z piekarnika jeszcze nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko, ta konsystencja powala! Domowe dżemy to niebo :) Szkoda, że ja nie mam warunków do ich robienia :( Ile ja bym dała za taki słoiczek!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...