Przejdź do głównej zawartości

Dżem owocowy z nutką wanilii






            Jest to bardzo łatwy przepis na dżem z jesiennych owoców. Owoce pieczone są w piekarniku dzięki czemu nie musimy stać nad garnkiem i mieszać. Dżem wychodzi bardzo gęsty. W smaku pyszności!



Składniki: 
  • 2 kg śliwek węgierek 
  • 4 brzoskwinie 
  • 4 jabłka 
  • 3 łyżki cukru waniliowego (domowej roboty) 
  • 1/2 laski wanilii 



                  Śliwki umyj i wydryluj. Jabłka i brzoskwinie obierz i pokrój na małe kawałeczki. Wszystkie owoce przełóż do dużej foremki, posyp cukrem i dorzuć wanilię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piecz do chwili aż owoce się rozpadną może to potrwać 2-4 godzin. Pamiętaj aby w trakcie pieczenia co jakiś czas mieszać owoce. Pieczenie możesz rozłożyć na dwa dni. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.





Komentarze

  1. Robimy w domu dżemy śliwkowe na bazie wanilii. Ostatnio mama zrobiła też eksperymentalnie jabłko z wanilią i było super. Wieloowocowego z wanilią jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetnie wygląda ten dżem :) Treściwy, wykwintny i co najważniejsze – prawdziwie domowy. Bez zbędnego cukru, substancji żelujących, za to z dużą ilością owoców. Robię dżemy tradycyjną metodą, czyli przez długotrwałe smażenie i nigdy nie wypiekałam owoców w piekarniku. Jestem ciekawa czy w smaku będzie lepszy, bo wymaga o wiele mniej pracy i uwagi. Dzięki za ten przepis, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny mix owoców! Takiego wieloowocowego dżemora i to z piekarnika jeszcze nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Matko, ta konsystencja powala! Domowe dżemy to niebo :) Szkoda, że ja nie mam warunków do ich robienia :( Ile ja bym dała za taki słoiczek!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz