Jest to bardzo łatwy przepis na dżem z jesiennych owoców. Owoce pieczone są w piekarniku dzięki czemu nie musimy stać nad garnkiem i mieszać. Dżem wychodzi bardzo gęsty. W smaku pyszności!
Składniki:
- 2 kg śliwek węgierek
- 4 brzoskwinie
- 4 jabłka
- 3 łyżki cukru waniliowego (domowej roboty)
- 1/2 laski wanilii
Śliwki umyj i wydryluj. Jabłka i brzoskwinie obierz i pokrój na małe kawałeczki. Wszystkie owoce przełóż do dużej foremki, posyp cukrem i dorzuć wanilię. Włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C. Piecz do chwili aż owoce się rozpadną może to potrwać 2-4 godzin. Pamiętaj aby w trakcie pieczenia co jakiś czas mieszać owoce. Pieczenie możesz rozłożyć na dwa dni. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręć i postaw do góry dnem.
Robimy w domu dżemy śliwkowe na bazie wanilii. Ostatnio mama zrobiła też eksperymentalnie jabłko z wanilią i było super. Wieloowocowego z wanilią jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam serdecznie! :)
OdpowiedzUsuńWow, świetnie wygląda ten dżem :) Treściwy, wykwintny i co najważniejsze – prawdziwie domowy. Bez zbędnego cukru, substancji żelujących, za to z dużą ilością owoców. Robię dżemy tradycyjną metodą, czyli przez długotrwałe smażenie i nigdy nie wypiekałam owoców w piekarniku. Jestem ciekawa czy w smaku będzie lepszy, bo wymaga o wiele mniej pracy i uwagi. Dzięki za ten przepis, wypróbuję!
OdpowiedzUsuńAle fajny mix owoców! Takiego wieloowocowego dżemora i to z piekarnika jeszcze nie jadłyśmy :D
OdpowiedzUsuńMatko, ta konsystencja powala! Domowe dżemy to niebo :) Szkoda, że ja nie mam warunków do ich robienia :( Ile ja bym dała za taki słoiczek!
OdpowiedzUsuń