Klasyka wśród ciast! Herbatniki przełożone niesamowicie pysznym kremem kawowym. Przygotowanym na bazie żółtek, mocnego espresso i masła. Stefanka jest bardzo łatwa i szybka do złożenia i można ją przygotować bez użycia piekarnika. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, podzielna to jej przygotowanie kosztuje niewiele. Polecam!
Składniki:
- 200 g masła temp. pokojowa
- szklanka cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 czubata łyżka kawy mielonej
- 50 ml wrzątku
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo spirytusu
- 440 g herbatników
- 300 ml mleka
Ugotuj mleko i przestudź. Kawę zalej wrzątkiem i odstaw żeby się zaparzyła i przestygła. Żółtka i cukier przełóż do miski. Miskę umieść nad garnkiem z parującą wodą (miska nie może dotykać wody!). Ubijaj na średnich obrotach aż żółtka z cukrem zrobią się puszyste. Gdy masa będzie już gotowa zdejmij miskę z garnka. Cały czas ubijając wlewaj cienkim strumykiem kawę razem z fusami i ekstrakt.
Masło rozetrzyj następnie dodawaj po łyżce masę kawową.
Herbatniki namocz w mleku i układaj: długość na 5 herbatników a szerokość na dwa. Każdą warstwę posmaruj kremem. Ostatnia warstwa powinna być z kremem. U mnie wyszło 9 warstw.
Włóż do lodówki na 12 godzin. Jeśli chcesz na wierzch ciasta możesz polać polewą albo oprószyć kakao.
źródło
różne widziałam przepisy na stefankę, raz nawet pokusiłam się o przygotowanie takiej z masą grysikową, myślę, że ta Twoja bardziej by mi smakowała! nie piję kawy, ale uwielbiam jej smak w słodkościach:)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńChyba nigdy nie jadłam Stefanki ;) Jak to się mogło stać. Ojejku, a tak wspaniale się prezentuje, że aż by się ją chciało przekąsić jako deserek. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam Stefanki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie klasyczne przepisy,
OdpowiedzUsuńpycha :)
Wygląda po prostu perfekcyjnie!
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie nie jadłam jeszcze takiego ciasta
OdpowiedzUsuńOryginalny przepis na stefankę i ona jest z herbatników i z kakaowym kremem? To ja jednak znam zupełnie inny oryginalny przepis. Stefanka na pieczonych blatach przekładana śmietaną :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy tego ciacha bo jest kawa :P Ale na pewno dla smakoszów kawy jest wybitne :)
OdpowiedzUsuńA ja jej nigdy nie jadłam, choć przynam, że chetnie bym się skusiła :D
OdpowiedzUsuńWitam w jakiej wielkości formie zrobiła Pani to pyszne ciacho> ;)
OdpowiedzUsuńDo ciasta nie użyłam żadnej foremki. Herbatniki ułożyłam na płaskim talerzu.
Usuń