Przejdź do głównej zawartości

Stefanka - oryginalny przepis






         Klasyka wśród ciast! Herbatniki przełożone niesamowicie pysznym kremem kawowym. Przygotowanym na bazie żółtek, mocnego espresso i masła. Stefanka jest bardzo łatwa i szybka do złożenia i można ją przygotować bez użycia piekarnika. Oprócz tego że jest bardzo smaczna, podzielna to jej przygotowanie kosztuje niewiele. Polecam!



Składniki: 
  • 200 g masła temp. pokojowa 
  • szklanka cukru pudru 
  • 4 żółtka 
  • 1 czubata łyżka kawy mielonej 
  • 50 ml wrzątku 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego albo spirytusu 
  • 440 g herbatników 
  • 300 ml mleka 


                Ugotuj mleko i przestudź. Kawę zalej wrzątkiem i odstaw żeby się zaparzyła i przestygła. Żółtka i cukier przełóż do miski. Miskę umieść nad garnkiem z parującą wodą (miska nie może dotykać wody!). Ubijaj na średnich obrotach aż żółtka z cukrem zrobią się puszyste. Gdy masa będzie już gotowa zdejmij miskę z garnka. Cały czas ubijając wlewaj cienkim strumykiem kawę razem z fusami i ekstrakt.
Masło rozetrzyj następnie dodawaj po łyżce masę kawową.
Herbatniki namocz w mleku i układaj: długość na 5 herbatników a szerokość na dwa. Każdą warstwę posmaruj kremem. Ostatnia warstwa powinna być z kremem. U mnie wyszło 9 warstw.
Włóż do lodówki na 12 godzin. Jeśli chcesz na wierzch ciasta możesz polać polewą albo oprószyć kakao.




źródło 

Komentarze

  1. różne widziałam przepisy na stefankę, raz nawet pokusiłam się o przygotowanie takiej z masą grysikową, myślę, że ta Twoja bardziej by mi smakowała! nie piję kawy, ale uwielbiam jej smak w słodkościach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nigdy nie jadłam Stefanki ;) Jak to się mogło stać. Ojejku, a tak wspaniale się prezentuje, że aż by się ją chciało przekąsić jako deserek. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam Stefanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie klasyczne przepisy,
    pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda po prostu perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda świetnie nie jadłam jeszcze takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  7. Oryginalny przepis na stefankę i ona jest z herbatników i z kakaowym kremem? To ja jednak znam zupełnie inny oryginalny przepis. Stefanka na pieczonych blatach przekładana śmietaną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłyśmy tego ciacha bo jest kawa :P Ale na pewno dla smakoszów kawy jest wybitne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja jej nigdy nie jadłam, choć przynam, że chetnie bym się skusiła :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam w jakiej wielkości formie zrobiła Pani to pyszne ciacho> ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta nie użyłam żadnej foremki. Herbatniki ułożyłam na płaskim talerzu.

      Usuń

Prześlij komentarz

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Popularne posty z tego bloga

Nalewka świąteczna

                 Święta tuż, tuż. Prezenty spakowane, pierniczki upieczone, menu świąteczne zaplanowane, bigos niedługo będzie się robił, fryzjer odwiedzony a ubieranie choinki zostawię moim chłopakom. Fajnym uwieńczeniem tych wszystkich przygotowań może być kieliszek bardzo smacznej nalewki z pomarańczami, cynamonem, wanilią i goździkami. Nalewka może też stanowić bardzo fajny prezent. Do świąt zostało jeszcze kilka dni więc zachęcam do przygotowania nalewki świątecznej.  Pozdrawiam Ola. Składniki: 6 pomarańczy  200 g cukru  1 laska wanilii 1 kora cynamonu  4 goździki 250-300 ml wódki  300 ml wody               Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę (bez białej części) i wycisnąć sok. Do garnka wlać sok, wodę, dodać skórkę, cukier, przełamaną korę cynamonu, laskę wanilii i goździki. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Zdjąć z ognia. Do soku wlać wódkę. Ilość wódki zależy od nas, jeśli lubimy mocniejsze smaki dodajmy 300 ml jeśli lubimy słabsze do

Ciasto z płatkami owsianymi i jogurtem naturalnym

      Jedno z fajniejszych ciast jakie udało mi się upiec. Kruchy, lekko rozpadający się spód wykonany z płatków owsianych i kakao. A masa to połączenie białek, jogurtu i wiórków kokosowych. Szybkie w przygotowaniu, boskie w smaku a do tego niewielka ilość kalorii. Warte grzechu, polecam :D Składniki:  Masa z płatków: 2 szklanki płatków owsianych  1/2 szklanki cukru trzcinowego  3 łyżki kakao  1/2 szklanki oleju  3 żółtka  szczypta soli  Masa jogurtowa: 3 białka  1/2 szklanki cukru  400 ml jogurtu naturalnego  2 łyżki mąki ziemniaczanej  150 g wiórków kokosowych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Foremka: 26x21 cm, wyłożona pergaminem         Masa z płatków: wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa jogurtowa: Ubijamy białka na sztywno, cały czas ubijając wsypujemy pomalutku, partiami cukier i ubijamy do momentu jego rozpuszczenia. Masa powinna być sztywna, lśniąca a pod palcami nie możemy wyczuwać grudek. Do białek dodajemy mąkę i miksujemy ok

Gozleme ze szpinakiem i fetą

      Gozleme to bardzo popularne tureckie chlebki. Na rozwałkowane ciasto nakłada się ulubione nadzienie mięsne albo warzywne następnie podsmaża się je na patelni.Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Przypomina trochę taką zamkniętą pizzę. Mi, najlepiej smakuje wersja ze szpinakiem podana z sosem czosnkowym. Składniki: 350 g mąki chlebowej  1 łyżeczka soli  1 łyżeczka cukru  220 ml letniej wody  4 g drożdży suszonych albo 20 g świeżych   Nadzienie: 300 g świeżego szpinaku  2 ząbki czosnku  około 50-80 g sera fata  sól, pieprz  łyżka masła i oleju do smażenia           Nadzienie: Opłucz szpinak i usuń grube łodyżki. Podsmaż na maśle i oleju. Dodaj drobno pokrojony czosnek, dopraw pieprzem z solą nie przesadzaj bo feta jest słona. Przestudź.         Wszystkie składniki ciasta (przy użyciu suszonych drożdży) włóż do miski, wymieszaj drewnianą łyżką a następnie zagnieć. Ciasto powinno delikatnie przyklejać się do rąk, nie powinno być twarde. Jeśli używasz