28.09.2016

Powidła z gruszką i winem






          Takie proste i takie pyszne. Śliwki i gruszki świetnie do siebie pasują a ich smak został dodatkowo podkręcony winem. Polecam nie tylko do kanapek czy tostów, powidła rewelacyjnie pasują do koziego sera. Mniamm
A, i żeby jeszcze bardziej podkręcić smak powideł  można dodać 1/4 łyżeczki drobno pokrojonego rozmarynu :D



Składniki:
  • 2 kg śliwek węgierek 
  • 1 kg gruszek 
  • 100 ml półsłodkiego wina ( u mnie Marsala) 


                 Śliwki umyj i wyjmij pestki. Gruszki obierz, usuń pestki i pokrój w kostkę. Owoce przełóż do foremki polej winem i włóż do piekarnika nagrzanego do 160*C. Piecz aż się rozpadną i uzyskasz odpowiednią konsystencję. Przełóż do wyparzonych słoików i ustaw do góry dnem.




3 komentarze:

  1. Lubię takie dodatki do zwykłych powideł. Choć nie mam nic do tych bez niczego, ale wino na pewno im dobrze robi na smak. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby alkoholu nie lubimy ale winko w takich zacnych powidłach mogłoby być całkiem smaczne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiały być wybitnie smaczne :) Uwielbiam takie powidełka :) Z winem jednak chyba jeszcze nie próbowałam... Kuszą :D Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń

Pozdrawiam wszystkich i życzę samych smacznych chwil.
Ola

Wersja do druku

Podobne przepisy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...