Przepyszne ciasto do kawki. Już takie jesienne ze śliwkami, orzechami i nutką kardamonu.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g masła temp. pokojowa
- 350 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 50 g cukru pudru
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 białek
- 220 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 500-800 g śliwek najlepiej węgierek
- płaska łyżeczka kardamonu
- 50 g drobno pokrojonych orzechów
Foremka 36x24 cm
Wymieszaj w misce mąki i proszek do pieczenia. Rozetrzyj masło z cukrem, następnie cały czas ucierając dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie lśniąca wsypuj partiami mąki. Zagnieć je i wyłóż nim dno foremki. Na cieście ułóż wydrylowane śliwki skórką do ciasta. Śliwki posyp kardamonem.
Beza: Ubij białka na sztywno, cały czas ubijając wsypuj pomalutku cukier i ubijaj do chwili aż piana będzie lśniąca a pod palcami nie będzie wyczuwalny cukier. Dodaj mąkę i wymieszaj. Pianę ułóż na śliwkach i posyp drobno pokrojonymi orzechami. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 30 minut. Po upływie tego czasu zmniejsz temp. do 160*C i piecz 30 minut.
Ostatnio bez przerwy mogłabym jeść ciasto ze śliwkami. Wprawdzie robię tylko drożdżówy, ale i tak bardzo mi spasowały tego rodzaju wypieki. Twoja beza jest dużo wykwintniejsza i z pewnością smakuje obłędnie. Piękna :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie śliwki i bezy. No coś pysznego. Skąd zaczerpnęłaś inspiracji?
OdpowiedzUsuńZ książki Lidla
UsuńPysznie wygląda. Muszę takie zrobić!
OdpowiedzUsuńMniam! Ciasto ze śliwkami piekę zwykle z kruszonką, ale wersja z beza wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńAle mam na nie ochotę:)
OdpowiedzUsuńPołączenie bezy ze śliwką musi być idealne :)
OdpowiedzUsuńNie da się ukryć, że śliwki w takim wydaniu smakują wybitnie :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho :D